POTRES U PODMORJU TIHOG OCEANA

U tsunamiju na otočju Samoa najmanje 39 žrtava

30.09.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Snažan potres u podmorju Tihog oceana izazvao je ogromne tsunami valove koji su u utorak poharali obale otočja Samoa i Američka Samoa, rušeći sela i povlačeći za sobom kuće, automobile i ljude, pri čemu je poginulo najmanje 39 osoba a dio ih se vodi kao nestalo, izvijestile su američke TV postaje.

Voda koja se brzo povlačila, nosila je sa sobom ljude koji su ostali u blizini obale, dok se većina stanovnika povukla na više terene odmah nakon potresa i satima čekala da prođe opasnost. Potres, magnitude između 8.0 i 8.3 stupnjeva po Richteru, imao je epicentar na oko 30 km ispod ocenskog dna, 190 kilometara od Američke Samoe, poluautonomnog teritorija SAD-a s oko 65,000 stanovnika, navodi CNN.

Prekid u opskrbi strujom i komunikacijama otežava lokalnim dužnosnicima utvrđivanje šteta i broja žrtava.

Mase Akapo, meteorolog u Nacionalnoj meteorološkoj službi Američke Samoe, izvijestio je da je najmanje 19 osoba poginulo u četiri sela na glavnom otoku Tutuila.

Sa susjednog otočja Samoa, dopisnik Associated Pressa je izvijestio da je vidio tijela oko 20 žrtava u gradu Lalomanu, na južnoj obali glavnog otoka Upolu. Također je naveo da su najmanje tri sela uništena, te da su obližnje turističke plaže poharane tsunamijem.

Iz samoanskog sela Talamoa izviješteno je o neodređenom broju žrtava i ozlijeđenih. Guverner Američke Samoe, Togiola Tulafono, izjavio je da je najmanje 50 osoba ozlijeđeno. Mike Reynolds, nadzornik u Nacionalnom parku Američka Samoa, izjavio je da su valovi tsunamija bili visoki 4 do 6 metara, te da su prodrli kilometar i pol od obale.

Pacifički centar za upozoravanje na tsunami objavio je opću uzbunu za područje od Američke Samoe do Novog Zelanda. Otočje Tonga pogodili su valovi visine 4,5 metra. Nakon prolaska tsunamije uzbuna je opozvana. Iako se radilo o snažnom potresu i tsunamiju, oni nisu bili ni približni snazi indonezijskog tsunamija iz 2004., koji je usmrtio više od 150,000 ljudi diljem Azije dan nakon Božića 2004., izjavio je za AP stručnjak za tsunamije Brian Atwater, iz Američkog geološkog institiuta u Seattleu.

Potres iz 2004. bio je najmanje 10 puta jači, te drugačijega tipa, od onoga koji je u utorak zabilježen u pomorju otočja Samoa, rekao je Atwater, dodajući kako je razlika i u tome što je u Indoneziji bio ugrožen daleko veći broj stanovnika.