'SUSTAVNO NAS ZANEMARUJU'

U štrajk ide gotovo 70 posto medicinskih sestara

06.09.2013 u 15:02

Bionic
Reading

U velikom štrajku bolničkih liječnika i sestara, najavljenom za 12 dana, sudjelovat će između 60 i 70 posto medicinskih sestara i tehničara svih zdravstvenih ustanova koje se financiraju sredstvima HZZO-a, osim hitne medicine i primarne zdravstvene zaštite, rečeno je danas na konferenciji za novinare nakon sastanka Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara

Štrajk počinje u srijedu, 18. rujna, u 7 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva, potvrdilo je danas Glavno vijeće sindikata odluku sindikalnog predsjedništva. Za vrijeme štrajka bit će smanjen broj usluga i radit će se kao nedjeljom.

Sindikati liječnika i sestara najavili su štrajk nakon što je propao postupak mirenja s Vladom, 26. kolovoza. Traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora, u kojem bi se uvažili njihovi zahtjevi da se svaki redovan rad duži od 40 sati tjedno plati 50 posto više, kao prekovremeni rad.

Članovi sestrinskog sindikata upozoravaju da je riječ o tisućama neplaćenih prekovremenih sati u sestrinstvu, da se njihova profesija godinama sustavno zanemaruje, ne vrednuju im se svi poslovi koje obavljaju, a u sustavu vlada kroničan nedostatak sestara i tehničara.

'Jedna sestra radi za pet sestara', istaknula je predsjednica Glavnog vijeća sindikata Ankica Prašnjak, koja je oštro kritizirala medijske napise u kojima se uspoređuje plaće policajaca i sestara.

'Ne želimo da nas se u medijima predstavlja kao nekoga tko traži kruha iznad pogače. Mi imamo po stotine prekovremenih sati', poručila je Prašnjak te istaknula da je ta usporedba s policijom ispod svake razine svih koji su odgovorni za pisanje medija.

Tražimo samo ono što nam pripada, a cilj ovakvih napisa je podjela građana i huškanje jednih protiv drugih, dodala je.

Građane je pozvala da im daju potporu, jer tu je riječ o svakom budućem pacijentu koji, zbog sadašnje vladine politike, sutra neće imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

'Povećavaju se participacije, smanjuju se odjeli, to je ispod razine svake vlade koja bi morala štititi socijalne interese', upozorila je Prašnjak.

Oštre kritike uputila je i na račun ministra zdravlja Rajka Ostojića i njegovih izjava o smanjenju plaća u zdravstvu.

'Nije istina što ministar tvrdi i paušalno iznosi računice. U Ministarstvu se nisu ni potrudili izračunati koliko su smanjene plaće', rekla je Prašnjak koja ističe da su sestrama plaće ovoga ljeta pale do 30 posto.