za 30 mališana

U Srbiji otvorene hrvatske jaslice, najavljeni i novi kapitalni objekti

22.03.2024 u 21:29

Bionic
Reading

U Subotici su u petak otvorene jaslice hrvatskog vrtića čiju je izgradnju financirala hrvatska vlada, a potpisan je i sporazum s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Srbiji vrijedan 1,2 milijuna eura

Izgradnjom jaslica osiguran je smještaj i odgoj za oko 30 mališana i osnažen sustav obrazovanja hrvatske manjinske zajednice u Srbiji, poručeno je na svečanosti otvaranja.

„To je sijanje sjemena za budućnost. Vlada Hrvatske prepoznaje ove projekte kao iznimno važne za Hrvate u Srbiji“, izjavio je ovom prigodom državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

On je s vodstvom hrvatske zajednice u Srbiji i predstojnicom samostana Družbe kćeri milosrđa u Subotici otvorio objekt i obećao nastavak pomoći Hrvatske.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i ministar u srbijanskoj vladi Tomislav Žigmanov drži da otvorenje hrvatskih jaslica može biti „snažan polog daljem razvoju odnosa između dvije države“.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić navela je kako je dovršetak jaslica drugi kapitalni projekt hrvatske zajednice koji financira hrvatska vlada u ukupnom iznosu od 960.000 eura.

Milas je tijekom boravka u Subotici s vodstvom HNV-a potpisao ugovor za još jedan kapitalni projekt pod nazivom „Sagradi mlin gdje je voda“. Radi se o izgradnji, obnovi i preuređenju sedam objekata – „malih hrvatskih matica«, u mjestima gdje Hrvata ima u značajnijem broju u Republici Srbiji: u Somboru, Sonti, Monoštoru, Petrovaradinu, Rumi, Šidu i Opovu.

Vlada RH je u ovoj godini izdvojila 1,2 milijuna eura za ovaj projekt, ali će on stajati preko tri milijuna eura.

„Ovakva potpora ohrabruje Hrvate u Srbiji i snaži našu respektabilnost i vidljivost u ovdašnjoj javnosti“, zaključio je Žigmanov.

Izdvajanja hrvatske vlade za infrastrukturno, programsko i kadrovsko jačanje hrvatske manjine u Srbiji 75 puta je veće nego 2016. i prethodnih godina.