NASTAVAK U SRIJEDU

Beograd: Svađe na rubu fizičkog sukoba u parlamentu, opet bez glasanja o Brnabić

19.03.2024 u 17:45

Bionic
Reading

Konstituirajuća sjednica srbijanskog parlamenta završena je i u utorak bez glasanja o izboru dosadašnje premijerke Ane Brnabić za predsjednicu parlamenta, koju je za tu dužnost predložila vladajuća Srpska napredna stranka (SNS)

Uz brojne svađe i uzajamne optužbe vladajućih i oporbe, povremeno uz naguravanje i na rubu fizičkog sukoba, izostalo je i glasanje za potpredsjednike parlamenta i članove radnih tijela. Nastavak sjednice zakazan je za srijedu u 10 sati.

Konstituirajuća sjednica 14. saziva Skupštine Srbije počela je 6. veljače potvrđivanjem zastupničkih mandata i prisegom, uz negodovanje i protivljenje oporbe koja tvrdi da su izbori održani 17. prosinca 2023. pokradeni i da sastav Skupštine Srbije, a napose grada Beograda, ne odražava stvarnu volju građana.

Poslije potvrđivanja mandata, nastavak sjednice bio je zakazan za 11. ožujka, ali je večer prije početka predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priopćio da će biti odgođena dok se zastupničke skupine ne dogovore o kadrovskim rješenjima za skupštinska tijela.

Nakon dvije odgode, konstituiranje parlamenta nastavljeno je u ponedjeljak.

Ana Brnabić jedina je kandidatkinja za čelno mjesto parlamenta, a njezin izbor se ne dovodi u pitanje jer SNS s koalicijskim partnerima ima uvjerljivu parlamentarnu većinu.