ukupno 1429

U Sloveniji od danas otvaranje općina, infektolozi traže velik oprez

30.04.2020 u 14:28

Bionic
Reading

Više od mjesec i pol dana od početka epidemije koronavirusa Slovenija postupno ukida neke epidemiološke mjere, pa i najstorožu, o ograničenju kretanja na područje općina, koju ukida od četvrtka, no epidemiolozi upozoravaju na velik oprez u relaksaciji mjera

Glavna epidemiologinja Bojana Beović kazala je u četvrtak na konferenciji za novinare da su i dalje na snazi zabrana okupljanja i kretanja na javnim mjestima i površinama, čega se posebno treba držati u vrijeme predstojećih prvosvibanjskih blagdana.

Nakon što se u ponedjeljak, 4. svibnja otvore i lokali i gostionice s vrtovima i terasama na otvorenome trebat će pričekati 14 dana da se vidi učinak relaksacija na epidemiološku sliku, navodi ona. Ako bi došlo do ponovnog rasta broja oboljelih trebalo bi napraviti korak natrag i neke restrikcije ponovno uvesti, upozorila je Beović na vladinoj konferenciji za novinare.

Dodala je da su upravo radikalne mjere ograničenja kretanja, čime je spriječeno naglo širenje virusa, dovele do situacije da je trenutno u Sloveniji koronavirus relativno slabo prisutan u populaciji i da je sada sve ovisno o disciplini i odgovornosti građana.

Reprodukcijski broj zaraze od 1,5 vraća stvari na početak

Prema njenim riječima, trenutno je reprodukcijski broj prijenosa zaraze na druge osobe u Sloveniji ispod jedan. No, ako bi ponovo došlo do njegova širenja u populaciji i povećanja reprodukcijskog broja, primjerice na 1,5 (jedan i pol), u tom bi slučaju već u rujnu zbog ograničenih kapaciteta zdravstvenog sustava situacija bila "izvan kontrole" i sve bi se vratilo na početak. 'Nova otvaranja zato će biti moguća tek nakon 14 dana, kad se vidi učinak sadašnjih i najavljenih popuštanja mjera', pojasnila je.

Posebno je upozorila da su visok faktor rizika i dalje domovi za starije i nemoćne, iz kojih je do sada bilo najviše oboljelih i umrlih, a kod njihovih otvaranja za posjete trebat će voditi računa o tome da su posjeti mogući samo uz prethodnu najavu i uz jamstvo da posjetitelj nije bio u kontaktu s koronavirusom, odnosno da ne dolazi iz obitelji u kojoj su zabilježeni slučajevi pozitivne prisutnosti virusa, dodala je.

Mjere za školstvo sredinom svibnja, brojne nepoznanice

U Sloveniji je na dnevnoj bazi, s 1252 testa, zabilježeno 11 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, čime je njihov ukupni broj povećan na 1429, objavila je u četvrtak na Twitteru slovenska vlada.

Još dvoje pacijenata s Covidom-19 je umrlo, čime je broj preminulih povećan na 91 ukupno. U bolnicama su trenutno 63 bolesnika, od čega 22 na intenzivnoj njezi, a u zadnja 24 sata tri osobe su otpuštene iz bolnica, objavila je vlada. Do sada je u Sloveniji obavljeno 52.948 testiranja.

Po masovnosti testiranja, po općoj epidemiološkoj slici, prisutnosti koronavirusa u populaciji i relativno malom broju preminulih u odnosu na susjedne pokrajine u sjevernoj Italiji, Slovenija je vrlo uspješna u borbi s koronavirusom, ocijenili su vlada i epidemiolozi iz njene stručne skupine.

Prema nekim najavama iz vlade, sredinom idućeg mjeseca moglo bi se, uz precizne naputke zdravstvenih vlasti, opet početi s odvijanjem nastave u osnovnim i srednjim školama, ali je još dosta nepoznanica kako osigurati rad manjih grupa učenika i potrebnu socijalnu distancu učenika u vrijeme odmora, kako bi se spriječilo eventualno prenošenje koronavirusa.

Struka preporučuje da se učenici iz različitih razreda pri tome ne bi smjeli "miješati", oni stariji od 12 godina nosili bi i maske, ali ne u klupama nego za vrijeme odmora, odnosno u hodnicima i aulama, iznijela je novinarima infektologinja Bojana Beović. Dodala je da se instrukcije za održavanje nastave uz fizičku prisutnost učitelja i učenika tek razrađuju i prilagođavaju, pri čemu se vodi računa i o praksi država koje su procese obrazovanja već otvorile.