POGUBLJENI 1946.

U Sincu otkriveno spomen-obilježje žrtvama komunističkog režima

30.12.2013 u 22:05

Bionic
Reading

Na području Tupala – Sinca u Gackoj dolini svečano je danas otkriveno prvo spomen-obilježje koje je na temelju Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja hrvatska država postavila u znak sjećanja na 15 žrtava komunističkog režima pogubljenih na tom području 1946.

Spomen-obilježje u Tupalama - Sincu otkrili su ministar branitelja Predrag Matić te Ivica Kostelac, unuk pokojnog Ilije Kostelca, koji je ekshumiran iz toga grobišta.

To je prvo spomen-obilježje među onima koji će biti podignuti, najavili su danas predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i ministar branitelja Predrag Matić, koji je i predsjednik Vladina povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Spomenik je podignut na mjestu gdje je u rujnu 1946. ubijeno 15 žrtava, čije su kosti ove godine ekshumirane i pokopane na mjesnome groblju u Otočcu.

Predsjednik Sabora Leko rekao je kako se otkrivanjem spomenika za 15 žrtava komunističkog režima izražava 'ljudsko, iskreno i duboko poštovanje svakoj nevinoj žrtvi' te da se time 'osuđuju svi zločini protiv čovječnosti'.

'Odavanje počasti nevinim žrtvama smatram našom civilizacijskom i moralnom obavezom i ljudskom gestom', istaknuo je Leko i dodao kako želi 'jasno i nedvosmisleno naglasiti namjeru da se naše društvo gradi na promicanju demokratskih vrijednosti, antifašizmu, toleranciji i poštovanju ljudskih prava i temeljnih sloboda'.

Ministar Matić rekao je kako je riječ o humanitarnom i civilizacijskom pitanju, a stajalište Vlade je da svaka žrtva zaslužuje svoje mjesto pijeteta i svoje posljednje počivalište.

Ponosan sam na članove povjerenstva koji su prepoznali odlučnost Vlade u namjeri da obilježi sva mjesta na kojima su stradale žrtve totalitarnih režima, istaknuo je i dodao da je u proteklih 70-ak godina, posebno u posljednjih 20, bilo pokušaja da svaka žrtva zasluži mjesto posebnog pijeteta, 'a to je, eto, uspjelo tek ovoj vlasti usprkos sumnjama mnogih'.

"Kao što su crni obelisci obilježja mjesta žrtava zločina tijekom Domovinskog rata, tako će ubuduće kocke s ulazom koji stvara dojam klaustrofobične bezizlaznosti predstavljati na više od stotinu mjesta osudu zločina totalitarnih režima, kako komunističkog tako i ustaškog", rekao je Matić.

Osim predsjednika Sabora Leke i ministra Matića, nazočnima su govorili i gradonačelnik Otočca Stjepan Kostalec te predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak.

Čičak je zahvalio Vladi na političkoj hrabrosti da postavi prvi takav spomenik žrtvama komunističkog režima.

'U današnje vrijeme podjela ovo je velika stvar i hvala vam iz srca u ime HHO-a i drugih udruga koje su se bavile istraživanjima poratnih žrtava', rekao je Čičak i uputio kritiku svećenicima jer nisu došli na komemoraciju pa je on osobno s govornice predvodio molitvu 'Oče naš'.

Zamjenik predsjednika Vladina povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja pukovnik Ivan Grujić ocijenio je u izjavi novinarima da je "posao na Sincu učinjen maksimalno korektno", po normama i propisima mjerodavnoga Županijskog suda i po zakonima Republike Hrvatske te da su žrtve evidentirali stručnjaci sudske medicine i da slijedi identifikacija posmrtnih ostataka po genetskim uzorcima potomaka.

Čičak je u izjavi novinarima rekao da je s pukovnikom Grujićem bio na više grobišta, a biskupu Bogoviću, koji je ekipu za ekshumaciju javno osuđivao da je s posmrtnim ostatcima na Sincu postupala bez dostojanstva, poručio je da nisu oni - biskupi Crkva, nego su to vjernici.

'Nek' slušaju papu Franju, koji prvo pozdravlja vjernike, pa svećenike, pa biskupe, jer to je novi red u Katoličkoj crkvi, a što se tiče ovog spomenika - treba reći istinu, to je prvi spomenik žrtvama komunističkog terora, a samo nas istina može osloboditi od podjela koje nikad nisu bile veće', istaknuo je Čičak.

Predstavnici državne, županijske, općinske i mjesne vlasti položili su uz spomenik vijence te zapalili svijeće.

Ministar Matić u razgovoru s nekolicinom uzvanika i domaćina izrazio je žaljenje što nije došao ličko-senjski župan Milan Kolić, koji je po protokolu trebao održati govor, a pozivu na blagoslov spomenika nije se odazvao ni lokalni župnik Stanko Smiljanić.

Autori postavljenoga spomen-obilježja su Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić i Maja Furlan-Zimmermann iz arhitektonskog studija x.3.m. Riječ je o 13-tonskoj betonskoj kocki stranica 2,5 metara s uskim unutarnjim prostorom u kojem će biti popis žrtava.

Kako je priopćilo Ministarstvo branitelja, nakon otkrivanja spomen-obilježja u hotelu 'Zvonimir' u Otočcu održana je treća sjednica Vladina povjerenstva. Na sjednici je bilo riječi o dosadašnjim rezultatima tog povjerenstva i podnošenju izvješća o njegovu radu Vladi i Saboru. Od 1. siječnja do 30. prosinca 2013. istraženo je 15 lokacija u šest županija i Zagrebu iz kojih su ekshumirane 273 žrtve.