prosvjetno-pravosudni triler

U šibenskoj osnovnoj školi informatiku zajedno predaju dvoje nastavnika

09.09.2023 u 08:54

Bionic
Reading

Dok mnoge škole u Hrvatskoj muku muče u potrazi za učiteljima informatike, u šibenskoj Osnovnoj školi Tina Ujevića radi ih dvoje na jednom radnom mjestu. Cijelu prošlu školsku godinu zajedno su držali nastavu, dijelili učionicu, sva zaduženja, čak i razredništvo. Od 1. rujna skupa podučavaju u pet razrednih odjela.

Šibenski prosvjetno-pravosudni triler počeo je izborom učitelja informatike za ravnatelja. No umjesto da preuzme vodstvo škole - inspekcija mu i nakon petnaest godina u učionici osporava stručnost, zabranjuje rad. Odluka o otkazu, međutim, ne prolazi na školskom odboru.

- Nakon toga sam kolegi, kažem ponovo, u dogovoru s pravnom službom Ministarstva, dao izvanredni otkaz ugovora o radu bez suglasnosti školskog odbora, naglašava Emil Božikov, ravnatelj Osnovne škole Tina Ujevića za HRT.

Za sud je to bilo sporno pa učitelja vraća na posao. No ondje je u međuvremenu zaposlena nova kolegica.

- Sindikat hrvatskih učitelja upozorio je ravnatelja da ne raspisuje natječaj na neodređeno radno vrijeme, već na određeno do okončanja radnog spora, rekla je Ana Hinić iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Informatiku za istom katedrom predaje dvoje učitelja

Na upozorenje se prvi čovjek škole oglušio, objasnivši da postupa prema zakonu, pa od lipnja prošle godine informatiku za istom katedrom predaje dvoje učitelja. Surađuju dobro, a u 7. b lani su dijelili i razredništvo.

- Mogu reći da su se djeca jako vezala i za razrednika i za razrednicu i mislim čak da je njima ova situacija odgovarala i čak su jako dobro napredovala, rekla je Iva Bračić Janjić, članica Školskog odbora Osnovne škole Tina Ujevića.

- Preraspodjela sati jednostavno nije moguća, oni obadvoje imaju ugovor na neodređeno puno radno vrijeme, naglašava ravnatelj.

Jedino su rješenje, kaže, otkazi, što je više puta predlagao školskom odboru.

- Mi kao školski odbor, znači kao predstavnici osnivača i predstavnici vijeća roditelja, nećemo dati suglasnost za otkaz dok god Ministarstvo ne da svoje mišljenje u vezi ove situacije, rekla je Bračić Janjić.

Sindikat je, pak, nadležna tijela upoznao s više nezakonitih poteza ravnatelja, a upravo vezano uz radna prava učitelja informatike.

- Zbog svega toga smo od prosvjetne inspekcije tražili da sukladno Zakonu o ustanovama i ostalim propisima razriješi ravnatelja, naglasila je Hinić.

No i nakon više inspekcijskih nadzora razrješenja problema u školi koja nosi ime pjesničkoga velikana nema. Kao i jasnog odgovora tko je kriv jer je proračun oštećen za 25 tisuća eura, zbog isplate dvostruke plaće. Ministarstvo tek citira slovo zakona prema kojem su ravnatelji odgovorni za zakonitost rada škola.