očekivane reakcije

U Sarajevu pozdravljaju presudu Mladiću, u Banjoj Luci tvrde da je sud antisrpski

08.06.2021 u 19:37

Bionic
Reading

Političari iz Sarajeva i predstavnici međunarodnih organizacija odreda su pozdravili izricanje presude doživotnoga zatvora generalu Ratku Mladiću za genocid i ratne zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima, dok su srpski političari odluku MICT-a ocijenili nastavkom nepravde prema ovome narodu

Čelnik vodeće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović rekao je kako je zadovoljan odlukom MICT-a unatoč tome što zločini u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu i Vlasenici nisu karakterizirani kao genocid, iako su po njemu imali takva obilježja. Pozvao je pravosudne vlasti BiH da nastave s procesuiranjem drugih odgovornih za zločine na području današnjeg entiteta Republike Srpske.

"Ova presuda bi trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret koji mu nameću oni koji u njihovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine. Prihvaćanje istine je jedini pravi put za uspješniju budućnost svih nas na ovim prostorima“, rekao je Izetbegović. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić istaknuo je kako presuda Mladiću ima dalekosežne poruke i značaj.

"To jasno govori da Republika Srpska neće nikada biti samostalna niti nezavisna država, jer je teško povjerovati da će bilo tko bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom pothvatu, koji je u realizaciji svojih ciljeva počinio i zločin genocida“, rekao je Komšić.

Veleposlanstvo SAD-a u BiH je pozdravilo odluku MICT-a kao važan korak u zadovoljenju pravde. „Veleposlanstvo pozdravlja današnju odluku Rezidualnog međunarodnog mehanizma za ratne zločine i osudu Ratka Mladića. Apeliramo na sve da poštuju presudu i posvete se pomirenju i mirnom suživotu, ključnima za stabilnu i sigurnu Bosnu i Hercegovinu“, navelo je u svojoj reakciji američko veleposlanstvo.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović iz SNSD-a, Milorada Dodika, rekla je da je Haški tribunal pravomoćnom presudom Ratku Mladiću "još jednom potvrdio ulogu antisrpskog suda" navodeći da su sličnu sudbinu morali doživjeti ratni zapovjednici Ante Gotovina, Ramuš Haradinaj i Naser Orić. „Da je suprotno, današnju presudu ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haških optuženika, poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Ante Gotovine, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvijek nestali", istaknula je Cvijanović. Dodala je kako će Haški tribunal ostati upamćen kao sinonim za nepravdu i politički sud. I čelnik oporbenog PDP-a Branislav Borenović ocijenio je kako Haaški tribunal "nije sud pravde, već sud politike".

„Tijekom svog djelovanja ovaj sud se na brutalan način odnosio prema Srbima i nije pomogao u procesu pomirenja, naprotiv – svojim djelovanjem je napravio još veći jaz i nezadovoljstvo među narodima koji žive u BiH“, rekao je Borenović.