ključ pandemije

U SAD-u razvili i podijelili test za koronavirus s greškom

27.03.2020 u 18:34

Bionic
Reading

Američki magazin The Atlantic objavio je prije nekoliko dana tekst u kojem je ustvrdio kako je tamošnji Centar za kontrolu zaraze i prevenciju (CDC) razvio i podijelio test za koronavirus s greškom

Situaciija se dogodila još u veljači, a nezavisni laboratoriji u međuvremenu su proizveli alternativne testove, ali su zaglibili u birokratskim preprekama savezne Agencije za hranu i lijekove (FDA).

U ključnom mjesecu kada je broj zaraženih u SAD-u skočiio na desetke tisuća, samo su stotine testirane. Bilo je doslovno nezamislivo da će biomedicinska supersila kao SAD tako dramatično podbaciti u razvoju vrlo jednostavnog dijagnostičkog testa.

'Ne znam da li su provedene simulacije u kojima se uopće pretpostavila mogućnost da testovi ne funkcioniraju, rekla je za The Atlantic Alexandra Phelan, stručnjakinja za pravna i politička pitanja vezana za zarazne bolesti sa Sveučilišta Georgetown.

Fijasko testa za koronavirus, piše The Atlantic, bio je ključ pandemije u SAD-u, greška koja je u startu potkopala svaku drugu protumjeru.

U SAD-u je koronavirusom trenutno zaraženo 93 tisuće ljudi.