prošao HDZ-ov

U Saboru odbijeni svi amandmani oporbe, Mostovcima 'palo' njih 147

31.05.2023 u 18:17

Bionic
Reading

Oporbeni zastupnici, prvenstveno iz Mosta, bezuspješno su tijekom sjednice Sabora u srijedu pokušavali uvjeriti vladine predstavnike da prihvate bar dio predloženih amandmana na rebalans državnog proračuna za 2023., a prihvaćen je samo jedan, onaj HDZ-ova Gorana Ivanovića

Slijedom amandmana HDZ-ovog zastupnika Ivanovića., Osijek će od države dobiti 600.000 eura za borbu protiv komaraca. Kišna je sezona, problem komaraca je veliki, te osim zdravstvenog to je i gospodarski problem, istaknuo je HDZ-ov zastupnik, zahvalivši Vladi.

Najviše amandmana podnijeli su Mostovi zastupnici, njih 143, tražeći povećanje sredstva u proračunu na raznim stavkama.

Dio amandmana Mostovi zastupnici ponavljaju iz godine u godinu i oni se kontinuirano odbijaju, što je nagnalo Božu Petrova (Most) da ustvrdi kako su objašnjenja postala komična. Jedan od takvih je amandman Petrova da se osiguraju sredstva za izgradnju drugog mosta u Metkoviću.

Miro Bulj ( Most) ustvrdio je da se vladajući vode isključivo političkim kriterijima, odnosno tko je gdje na vlasti a ne gledaju korist za građane.

„Vi kočite ciljano projekte jer gradonačelnik nije po vašoj volji”, poručio je.

Mostovci su amandmanima, uz ostalo, tražili da se u proračunu izdvoji više sredstava za proširenje pčelinjih zajednica, za monitoring ostataka pesticida u hrani, za revitalizaciju Dalmatinske zagore i Gorskog kotara, za razne infrastrukturne projekte, sanaciju šteta od poplava, prevenciju nasilja, naknadu građanima za nuspojave od cjepljenja, za jedinstveni dječji doplatak ....

Marin Miletić (Most) zatražio je 150 tisuća eura za uređenje parkirnih mjesta u Matuljima jer, kako je kazao, lokalna SDP-ova vlast je nesposobna i načelnik se uopće ne snalazi pa im treba pomoć.

  • +3
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Marija Selak Raspudić (Most) zatraživši 5 milijuna eura za sanaciju starog mosta u Sisku, kazala je da se ministar graditeljstva rado slika na potresom pogođenim područjima pa je vrijeme da s deklarativne prijeđe na praktičnu razinu.

Državni tajnici ponavljali su kako su planirana sredstva dostatna te će se po potrebi povećati kod idućeg rebalansa.

Istu sudbinu kao i Mostovi doživjeli su i ostali oporbeni amandmani, među kojim i oni Sabine Glasovac (SDP) da se milijun eura osigura za stručnu psihološko-pedagošku pomoć učenicima osnovnih i srednjih škola, te dodatnih milijun kuna za besplatne menstrualne potrepštine u školama i skloništima za žene.

Nije prošao ni amandman Arsena Bauka (SDP) da se s po 2000 eura bruto nagrade članovi radne skupine koju je formirao HDZ za izradu prijedloga Zakona o izbornim jedinicama. Ocijenio je da su bili izloženi pritiscima i pod velikim stresom a onda im se još „na vrat zakačila oporba zanovijetanjem i ustavni stručnjaci” i da im se treba nekako odužiti.

„Ako baš nema 8 tisuća eura za četiri člana HDZ-a predlažem da svoj uradak, obzirom da su ga napravili na Dan mladosti, u obliku štafete donesu premijeru na Markov trga a mi ćemo bacati cvijeće i pljeskati”, rekao je Bauk.

Uzvratio mu je HDZ-ov Ivanović kazavši da će biti suglasan s tim prijedlogom kada predsjednik SDP-a Pađa Grbin bude uplatio 50 tisuća kuna koje je uzeo kao naknadu za odvojeni život pa da se onda iz tih sredstva honoriraju ti ljudi.

O amandmanima i rebalansu proračuna Sabor će glasovati iduću srijedu, 7. lipnja.