MAMAC ZA TURISTE

U Puli porinut katamaran za olimpijadu

19.05.2012 u 14:18

Bionic
Reading

U pulskom brodogradilištu Tehnomont danas je svečano porinut u more putnički katamaran za Olimpijske igre u Londonu, namijenjen prijevozu putnika i pružanju restoranskih usluga, kapaciteta 599 putnika, koji će ploviti tijekom Olimpijade u Londonu

Ovaj je putnički brod, katamaran ugovorio Brodarski institut iz Zagreba s engleskom tvrtkom 'City cruises PLC' u veljači prošle godine, a posao je, kako se čulo na današnjoj svečanosti u Puli, dobiven u jakoj konkurenciji britanskih i zapadno-europskih dizajnera, projektnih ureda i brodogradilišta.

Naručitelj će brod preuzeti krajme lipnja a njegovo krštenje obavit će se u Londonu prije početka Olimpijskig igara.

Dužina broda iznosi 37, širina 14,6 i visina 7,6 metara, a brod je projektiran i izgrađen sukladno propisima klasifikacijskog društva Burea Veritas.

'U teškim vremenima za hrvatsku brodogradnju ovim projektom dokazujemo da hrvatska brodograđevna industrija ima znanje i kvalitetu na svjetskoj razini', naglasio je na svečanosti porinuća glavni direktor Brodarskoga instituta Vladimir Koroman dodavši kako sama činjenica što je ovaj brod izgrađen u Hrvatskoj pokazuje da je hrvatska brodogradnja konkurentna i gospodarski održiva.

Direktor brodogradilišta Tehnomont Miljenko Brnić istaknuo je dobru suradnju s Brodarskim institutom i naglasio kako se radilo o zahtjevnom projektu i kratkom ugovorenom roku.

Po Brnićevim riječima, sve to, uz kvalitetu projekta po tehničkim i dizajnerskim kriterijima svrstava Brodarski institut i Tehnomontovo brodogradilište u svjetski konkurentne brodograđevne tvrtke.