SLUČAJ BARIŠE GAŠPARA

U ponedjeljak zbog mita počinje suđenje sucu

10.09.2009 u 16:23

Bionic
Reading

Suspendirani sudac Visokog trgovačkog suda Bariša Gašpar kojeg je USKOK optužio za korupciju, odnosno primanje 25.000 eura mita, u ponedjeljak bi se trebao naći na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda.

Osim za mito Gašpar se tereti i da je namještao pravosudne ispite te poticao bivšeg predsjednika zagrebačkog Općinskog građanskog suda Ivicu Pezu da kao sudskog savjetnika zaposli nećaka njegova prijatelja.

Vijećem Županijskog suda predsjedat će sudac Siniša Pleše, koji je početkom ožujka ove godine osudio umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

Gašparovu navodnu korumpiranost USKOK je otkrio u sklopu istrage o dubrovačkoj aferi "Pet zvjezdica". Sudac je tijekom istrage bio prisluškivan, a navodno postoje i snimke telefonskih razgovora koji ga kompromitiraju.

Uz Gašpara i Pezu USKOK je početkom siječnja optužio još šest osoba koje tereti za davanje mita, pomaganje u primanju mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

U tzv. slučaju Župa uz 61-godišnjeg Gašpara, optuženi su Kruno Herceg (61) te direktor i član nadzornog odbora dubrovačke tvrtke "Župa" Davor Maravić (42).

Gašpar se nadalje tereti da je u ožujku 2008. Mihaeli Plečaš i Tihani Zeljko omogućio polaganje pravosudnih ispita. Uz dvije kandidatkinje za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti optuženi su otac jedne od njih Miho Plečaš te Veljko Vujović.

U dijelu optužnice u kojem se spominje i bivši predsjednik Općinskog građanskog suda u Zagrebu, USKOK tvrdi da je Gašpar u rujnu 2007. od Peze zatražio da iskoristi položaj predsjednika suda i nećaka njegova prijatelja zaposli kao sudskog savjetnika. Potom je raspisan javni natječaj, a Pezo je tom kandidatu navodno dao pitanja za pismeni ispit i obećao da će mu u testiranju i intervjuu osigurati najveći broj bodova.

No, unatoč svemu, nećak je od 28 kandidata bio na 24. mjestu. Pezo je nakon toga obećao da će ga primiti na idućem natječaju, što je u svibnju prošle godine i učinio, tvrde u USKOK-u.