'NAJGLAMUROZNIJA OSOBA U BRUXELLESU'

U politici je još od četrnaeste, afere joj nisu strane, a zbog katarskog skandala pali su i ona i njezin partner: Tko je fatalna Grkinja Eva Kaili

13.12.2022 u 16:11

Bionic
Reading

'Svakoga tko razgovara s Katarcima sumnjiče za korupciju', požalila se zastupnica i potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili ne tako davno, 24. studenog ove godine, kada je suprotno dogovoru sa svojim klubom održala neuobičajeno blagonaklon govor o stanju ljudskih i radničkih prava u ovoj arapskoj državi, a potom glasala za ublažavanje viznog režima s njom

Ovog vikenda uhićena je zbog sumnje u korupciju s još nekoliko visokopozicioniranih europskih dužnosnika, a kod nje i njezinog oca pronađene su vreće i kovčezi sa stotinama tisuća eura sumnjivog novca. I to je, po svemu sudeći, kraj političke karijere 44-godišnje Grkinje, a koju su svojedobno opisivali kao 'jednu od najglamuroznijih osoba u Bruxellesu'.

Promptno je suspendirana iz parlamentarne skupine socijalista, izbačena je iz svoje grčke stranke Pasok, a u utorak je i razriješena dužnosti potpredsjednice Europskog parlamenta sa 625 glasova 'za' te samo jednim 'protiv' i dva suzdržana. Također je zamrznuta kompletna imovina nje i njezine obitelji. Za sudbinu Eve Kaili u europskim institucijama malo tko se više brine; znatno veći strah vlada od širenja antikorupcijske istrage, čemu očito stremi belgijski državni tužitelj, i pitanja koga će sve ona potencijalno zahvatiti. Više od ičega o tome svjedoči nervozna reakcija same predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen kada je prekinula svoju konferenciju za novinare nakon cijelog rafala neugodnih pitanja novinara.

'Skandal koji se upravo razotkriva u Bruxellesu najvjerojatnije će privući više pažnje na vrlo sofisticiranu katarsku kampanju lobiranja u inozemstvu, a stručnjaci je opisuju kao ogledni primjer toga kako pretvoriti novac u moć', opisat će ovog tjedna ugledni Politico. Do današnjeg dana, ipak, još uvijek nije razjašnjeno za što se sumnjiče uhićeni briselski dužnosnici kod kojih je, navodno, već pronađeno više od milijun eura u gotovini - osim što se navodi da su primili mito 'od jedne zaljevske države' da bi utjecali na odluke Europskog parlamenta.

Grkinja Kaili bila je jedna od četrnaest potpredsjednica EP-a, a bila je angažirana upravo na odnosima s Katrom. U spomenutom govoru 24. studenog - neposredno nakon boravka u toj zemlji - tvrdila je da je Katar 'napredovao oko radničkih prava' i da je Svjetsko prvenstvo u nogometu dokaz da sportska diplomacija može donijeti povijesnu promjenu u zemlji. 'Katarske reforme nadahnule su cijeli arapski svijet', sipala je latice s govornice Europskog parlamenta, na iznenađenje čak i svojih stranačkih kolega.

  • +15
Eva Kaili Izvor: EPA / Autor: JALAL MORCHIDI

Kaili je bivša televizijska voditeljica u Grčkoj. Diplomirala je arhitekturu te magistrirala međunarodne i europske odnose. U politiku se aktivno uključila još kao 14-godišnjakinja, kada se učlanila u stranku Pasok, a deset godina kasnije postaje najmlađa članica gradskog vijeća Soluna. Potom se seli u Atenu, a 2004. ne uspijeva postati najmlađom članicom grčkog parlamenta. No gubitak izbora nije ju obeshrabrio: iduće tri godine radi kao novinarka i voditeljica na televiziji, a 2007. napokon postaje parlamentarka. Pet godina kasnije dolazi u Bruxelles, 2014. biva izabrana za europsku zastupnicu, a pet godina poslije osvaja još jedan mandat. Paralelno obavlja nekoliko izvjestiteljskih dužnosti u EP-u.

U grčkoj javnosti ostala je zapažena 2011., usred najveće financijske krize, kada je najavila da neće glasati za povjerenje vladi tadašnjeg premijera Jorgosa Papandreua - da bi se nekoliko dana kasnije predomislila i spasila ga svojim glasom. Tamošnji mediji upozoravali su na njezine veze s grčko-ruskim milijarderom Ivanom Savvidisom, a razotkrili su i laž da su njezinog djeda 'strijeljali komunisti'. Regionalni mediji zabilježili su da je, kada su Grčka i Sjeverna Makedonija napokon razriješile desetljetni problem oko naziva ove balkanske države, Kaili objavila da je to 'nepopravljiva šteta za povijest, Makedoniju i Grke'. Od 2020. godine u vezi je s Talijanom Francescom Giorgijem, s kojim ima dvogodišnju kćerku. Giorgi je neka vrsta influencera, ali i asistent europskom zastupniku iz Italije i osnivač nevladine organizacije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: FRANCE 24 English

I on je uhićen ovih dana, a tek treba vidjeti hoće li ista sudbina zateći potpredsjednika Europske komisije Margaritisa Schinasa, također Grka: on je prije nekoliko godina bio u Katru s Kaili i također hvalio tu zaljevsku državu zbog 'ozbiljnog i vidljivog napretka u reformama', što je izazvalo burne reakcije u Europskom parlamentu, jer većina izvještaja govori suprotno i spominje ozbiljna kršenja ljudskih prava, tragičan položaj žena u društvu, zabranu homoseksualnosti i robovsko iskorištavanje stranih radnika, kojih je samo na pripremi Svjetskog prvenstva poginulo gotovo šest tisuća.

Prvenstva čiju je organizaciju Katar, nota bene, po presudi visokim dužnosnicima FIFA-e također dobio korupcijom. Upravo zato nervozna je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen: realna je mogućnost da Kaili bude 'najglamuroznija osoba u Bruxellesu' zahvaćena golemom aferom, ali teško da će biti i najveća zvjerka.