korupcija na kvadrat

Nezapamćeni skandal trese srce EU-a: U hotelskoj sobi pronađen kovčeg pun gotovine, u jednoj kući otkriveno još 600.000 eura!

12.12.2022 u 20:03

Bionic
Reading

Belgijska policija pokrenula je u ponedjeljak još jednu seriju racija u korupcijskom skandalu koji potresa Bruxelles. Do sad je uhićeno šest osoba, a četiri su ostale u pritvoru, zbog sumnji da su primili novac i darove od Katara u svrhu utjecanja na odluke Europskog parlamenta

Među pritvorenim je Eva Kaili dosadašnja potpredsjednica Europskog parlamenta, a Politico piše kako se može očekivati još uhićenja

Tužitelji su u ponedjeljak rekli da su do sada pretražili 19 rezidencija i ureda, plus bezbroj ureda parlamenta koji su sada istraženi i ogradjeni.

U hotelskoj sobi u Bruxellesu zaplijenjen je kovčeg pun gotovine u kojem je bilo nekoliko stotina tisuća eura. Policija je u jednoj kući otkrila još 600.000 eura. A u stanu jednog zastupnika EU-a pronađeni su dokazi kako na računima ima 150.000 eura.

Policija je izvjestila kako su najnovije racije imale za cilj izuzimanje informatičke opreme od osoblja parlamenta prije nego što stignu izbrisati podatke.

Četvoro osumnjičenika koji su još u pritvoru pojavit će se pred sudom u srijedu, potvrdili su tužitelji.

Ostali upleteni u skandal uključuju Kailinog partnera, Francesca Giorgija, savjetnika u parlamentu, i Piera Antonija Panzerija, istaknutog bivšeg zastupnika u Europskom parlamentu koji vodi nevladinu organizaciju Fight Impunity, koja se hvalila bliskim vezama s ljevičarskim političkim ličnostima.

Skandal je šokirao Bruxelles, a dužnosnici se nervozno pitaju tko bi mogao biti sljedeći. Ta je tema dominirala razgovorima u hodnicima parlamenta u ponedjeljak u Strasbourgu, gdje je predsjednica parlamenta Roberta Metsola obećala pokrenuti punu istragu.

  • +15
Eva Kaili Izvor: EPA / Autor: JALAL MORCHIDI

Borci transparentnost sumnjaju da su prva otkrića samo vrh ledenog brijega o tome kako strane zemlje nezakonito utječu na EU. Trenutačno se zemlje ne moraju registrirati u transparentnoj bazi podataka interesnih skupina EU-a, a zastupnici u Europskom parlamentu ne moraju prijaviti te kontakte.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je u ponedjeljak kako su joj ovo možda najdulji dani u  karijeri.

'Neprijatelji demokracije za koje je prijetnja i samo postojanje ovog parlamenta, neće se zaustaviti ni pred čim. Ti zlonamjerni akteri, povezani s autokratskim trećim zemljama, navodno su kao oružje upotrijebili nevladine organizacije, sindikate, pojedince, asistente i zastupnike u Europskom parlamentu u nastojanju da potkopaju naše procese. Njihovi zlonamjerni planovi nisu uspjeli. Naše službe, na koje sam nevjerojatno ponosna, već neko vrijeme surađuju s relevantnim nacionalnim policijskim i pravosudnim tijelima kako bi razbile tu navodnu kriminalnu mrežu', poručila je Metsola.