korupcijska kriza eu-a

Europski parlament optuženu potpredsjednicu Kaili razriješio dužnosti, protiv bio jedino Kolakušić

13.12.2022 u 12:49

Bionic
Reading

Europarlamentarci su u utorak razriješili dužnosti potpredsjednice parlamenta grčku zastupnicu Evu Kaili, koju su belgijske vlasti optužile za korupciju, a protiv takve odluke bio je samo hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić

Za smjenu optužene potpredsjednice glasalo je 625 od 628 zastupnika. Protiv smjene Kaili glasao je hrvatski neovisni zastupnik Kolakušić, a dvoje je parlamentaraca bilo suzdržano.

Ranije u utorak je predsjednica parlamenta Roberta Metsola objavila da je Konferencija predsjednika, tijelo parlamenta koje čini predsjednici zastupničkih klubova i predstavnik neovisnih zastupnika, jednoglasno odlučila predložiti Europskom parlamentu da okonča potpredsjednički mandat grčke zastupnice.

Za odluku o smjeni bila je potrebna dvotrećinska većina glasova zastupnika. Kaili, jedna od 14 potpredsjednika parlamenta, bila je među četiri osobe uhićene i optužene u Belgiji ovog vikenda zbog optužbi da ih je Katar podmićivao kako bi utjecao na donošenje odluka parlamenta.

Belgijska policija je u pretresima u petak zaplijenila veću količinu novca, a među uhićenima je bila i potpredsjednica EP-a iz redova socijalista. Optuženi su za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji, pranju novca i korupciji.

Europski parlament trebao je ovaj tjedan glasati o prijedlogu o produžetku bezviznog putovanja u Europsku uniju za Kuvajt, Katar, Oman i Ekvador, no zastupnici su u ponedjeljak odlučili odgoditi glasanje i prijedlog vratiti nadležnom odboru parlamenta.

Kaili su zbog istrage već bile oduzete sve ovlasti u EP-u, a grčka socijalistička stranka PASOK i klub socijalista u EP-u grčku eurozastupnicu su izbacili iz svojih redova.

  • +15
Eva Kaili Izvor: EPA / Autor: JALAL MORCHIDI

Belgijski tužitelji su rekli da su mjesecima sumnjali da zaljevska zemlja pokušava utjecati na odluke u Bruxellesu. Izvor upoznat sa slučajem rekao je da se radi o zemlji domaćinu Svjetskog nogometnog prvenstva, Katru. Katarski dužnosnici zanijekali su optužbe o mogućim nedjelima.

Kaili niječe da je primala novac od Katra, rekao je u utorak u Grčkoj jedan od njezinih odvjetnika.