radna snaga

U ožujku se nešto smanjio broj nezaposlenih: Najtraženija zanimanja su konobari, kuhari i čistačice, ali fali i 500 liječnika

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 19.03.2021 10:02
  • Objavljeno 19.03.2021 u 10:02
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Ožujak je donio prvo znatnije smanjenje broja nezaposlenih za približno 5 tisuća u odnosu na kraj veljače, a ako je suditi prema slobodnim radnim mjestima koja su prijavili poslodavci, najtraženija su zanimanja i dalje konobari, kuhari, čistačice i trgovci, piše u petak Večernji list.

U prva dva ovogodišnja mjeseca tvrtke i javne ustanove prijavile su 32 tisuće slobodnih radnih mjesta – što je deset tisuća radnih mjesta manje nego u istom razdoblju prošle godine – te u tom razdoblju zaposlile oko 18 tisuća osoba.

Samo u veljači, primjerice, najveći broj slobodnih radnih mjesta (oko 4 tisuće) pristigao je iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane koji se oprezno priprema za sezonu te zasad više traži i razgovara nego što zapošljava.

Odmah nakon ugostitelja slijedi prerađivačka industrija koja je tražila nešto manje od 3 tisuće radnika, a zaposlila oko dvije tisuće, zatim građevinarstvo koje je imalo više od dvije tisuće otvorenih pozicija, a uspjeli su zaposliti njih 900.

Obrazovani sektor je u siječnju i veljači tražio dvije tisuće osoba, a zaposlio tisuću. Među djelatnostima koje su tražile osobu više bile su i zdravstvena zaštita te socijalna skrb koje bi, sudeći prema oglasima, odmah mogle zaposliti oko 4 tisuće zdravstvenih radnika i njegovatelja, kad bi ih našli.

Broj nezaposlenih spustio se ovaj tjedan na oko 157 tisuća, a s jučerašnjim danom poslodavci su oglasili oko 19 tisuća slobodnih pozicija te se broj novih oglasa i traženih radnika iz dana u dan lagano povećava. Manje je to nego prije, ali opet nagovještava da nije sve zamrlo.

Kako na domaćoj burzi uglavnom nema raspoloživih radnika za rad na građevini, radnici se traže izvan hrvatskih granica, na Kosovu, u Makedoniji, Ukrajini i nekim azijskim državama. Zanimljivo je da uz zidare i ostale majstore, tvrtke na burzi traže i gotovo 170 inženjera građevine, a jednako tako otvoreni su natječaji za 130 inženjera strojarstva, 92 inženjera elektrotehnike te 60 arhitekata.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!