bruxelles

Europska komisija kreće u snažnu borbu protiv siromaštva: Predstavljeni ciljevi u socijalnoj politici do 2030.

04.03.2021 u 17:23

Bionic
Reading

EK je u četvrtak predstavila ambiciozne ciljeve u socijalnoj politici prema kojima bi se do 2030. trebala znatno povećati stopa zaposlenosti, povećati broj odraslih osoba koje pohađaju neki oblik osposobljavanja i znatno smanjiti broj osoba kojima prijeti siromaštvo ili socijalna isključenost

”Naš gospodarski oporavak mora biti uključiv, pravedan i podrazumijevati velik broj radnih mjesta. Komisija u tom cilju predlaže ambiciozan plan provedbe europskog stupa socijalnih prava i poziva države članice da aktivno daju potporu zapošljavanju tijekom faze oporavka nakon krize koronavirusa”, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Akcijskim planom koji je u četvrtak predstavljen, utvrđena su tri glavna cilja koje EU treba ostvariti do 2030. godine.

Prvi cilj je povećati stopu zaposlenosti na 78 posto osoba u dobi od 20 do 64 godine. U predkriznoj 2019.godini prosječna stopa zaposlenosti iznosila je 73 posto.

Drugi je cilj da najmanje 60 posto odraslih osoba pohađa neki oblik osposobljavanja svake godine. Danas ih je 40 posto. Treći je cilj da se za najmanje 15 milijuna smanji broj osoba koje su u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti. Godine 2019. takvih osoba u EU bilo je 91 milijun.

Također su zacrtani ciljevi da se prepolovi razlika u zaposlenosti između muškaraca i žena te da se smanji broj mladih koji niti rade niti studiraju s 12,6 na 9 posto.

U studenom 2017. Europski parlament, Vijeće i Komisija zajednički su proklamirali Europski stup socijalnih prava: skupinu od 20 načela o jednakim prilikama i pristupu tržištu rada, pravednim uvjetima rada, te socijalnoj zaštiti i uključivanju.

Komisija je u četvrtak objavila i Preporuku o učinkovitoj aktivnoj potpori zapošljavanju nakon krize uzrokovane bolešću covid-19 (EASE), čija je svrha poduprijeti oporavak koji podrazumijeva velik broj radnih mjesta.

“Otvaranje radnih mjesta jedan je od naših glavnih prioriteta, kao i to da ljudi za njih imaju odgovarajuće vještine; to je cilj EASE-a. Usto smo dužni zajednički se boriti protiv siromaštva u EU-u i graditi uključivo društvo, i u tome svi imamo ulogu”, izjavio je povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit.

Socijalna dimenzija Europske unije bit će glavna tema socijalnog samita koje portugalskom predsjedništvo planira organizirati u svibnju u Portu.