SUD U ZAGREBU

U ožujku počinje suđenje Martiću i Čeleketiću

02.02.2016 u 14:59

Bionic
Reading

Sredinom ožujka trebao bi biti poznat datum početka suđenja u odsutnosti pred zagrebačkim Županijskim sudom ratnom vođi pobunjenih hrvatskih Srba Milanu Martiću i vojnom zapovjedniku tzv. Republike Srpske Krajine Milanu Čeleketiću za raketiranje hrvatskih gradova u svibnju 1995.

Suđenje će voditi zagrebački sudac Tomislav Juriša koji je za 16. ožujka najavio nastavak pripremnog ročišta što je u utorak odgođeno kako bi se okrivljenicima dostavila tzv. pouka o pravima.

Martić se, naime, zbog ratnog zločina na koji ga je osudio Haški sud nalazi u zatvoru u Estoniji, dok je Čeleketić u Srbiji koja ga ne želi izručiti, iako, kako se doznaje na sudu, uredno prima poštu.

Optužnicu protiv Martića i Čelektića zbog osvetničkog raketiranja hrvatskih gradova nakon vojno-redarstvene akcije Oluja zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je još u siječnju 2003.

Odluka o podizanju optužnice i pred hrvatskim sudom donesena je nakon saznanja da tužiteljstvo Haškog suda, koje je Martića tada već teretilo za raketiranje Zagreba, ne namjerava optužiti i Čeleketića, kao i da haškom optužnicom nisu obuhvaćena raketiranja Karlovca 1. i 2. svibnja te raketni napad na Jastrebarsko, 3. svibnja 1995.

Hrvatsko tužiteljstvo Martića i Čeleketića tereti za kaznene djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.
U listopadu 2008. žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je kaznu kojom je godinu ranije Martić osuđen na 35 godina zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom devedesetih protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj.

Martić je osuđen kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata koji je vodio bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, a u presudi je uz granatiranje Zagreba u kojem je u svibnju 1995. poginulo sedam osoba, a deseci su ranjeni naveden i niz drugih zločina nad hrvatskim civilima u selima od Saborskog do Škabrnje gdje su ubijene stotine ljudi, uglavnom staraca i žena.