MIJENJA SE IME

Gradska skupština odlučila: Trg maršala Tita odlazi u povijest

01.09.2017 u 00:36

Bionic
Reading

Zagrebačka Gradska skupština nakon rasprave koja je trajala do 00:30 sati izglasala je promjenu imena Trga maršala Tita. Glasovanju je prisustvovalo 50 gradskih zastupnika od koji je 29 bilo za, 20 protiv i 1 suzdržan. ''Ovim je Trg maršala Tita prepušten povijesti i nadam se da će tamo i ostati", rekao je predsjednik zagrebačke Skupštine Andrija Mikulić

U završnom govoru Zlatko Hasanbegović je izjavio kako je siguran da u 'ovom časnom domu' više nikada neće sjediti titoistička većina.

'Ovo je istinski povijesni trenutak, a tako će ga ocjenjivati i budući naraštaji, lišeni iracionalne titolatrije. Poštovana gospodo, siguran sam da je ovo večeras u kontekstu ove teme i ove točke dnevnoga reda posljednje što ste imali za reći u ovom časnom domu u obranu jugoslavenskoga komunističkog diktatora zvanoga Tito', naglasio je Hasanbegović, prenosi N1 televizija.

'Siguran sam da u ovom časnom domu više nikada neće sjediti titoistička većina. Gospodine Tomaševiću, za naš naraštaj, to vam jamčim, ova priča je zauvijek završena. Ova odluka koju trebamo usvojiti malena je i zakašnjela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog jugoslavenskog komunističkoga titoističkog terora. Ova odluka je skupštinski epilog četvrtstoljetnoga građanskog napora. Hvala svima koji su tome doprinosili, od 1990. do danas', rekao je Hasanbegović.

  • +26
Zagrebačka Gradska skupština Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Nakon njega je za govornicu izišao gradonačelnik Milan Bandić.

'Vrijeme je da prošlost ostavimo iza sebe i okrenemo se budućnosti. Sve što nas potiče na zlo, treba maknuti. Prošlost ne možemo maknuti, ali je možemo staviti na mjesto koje joj pripada. Profesor Kapović je rekao kako nije 570 tisuća, nego desetaka tisuća ljudi ubijeno. Mene je strah, vi govorite kao da je desetak tisuća mravi poginulo, a ne ljudi. Ma jedan čovjek da je stradao, nije dobro. Ja sam osobno ponosan na hrvatski antifašizam, ali ne možemo biti ponosni na ono što se činilo poslije rata", rekao je Bandić.

"Bez patetike, nije ovo nikakva povijesna večer. Vi je hoćete napraviti povijesnom, ja ne. Samo telegrafski, 26. 6. sam održao pressicu ispred glazbene akademije. 10.7. sam to uputio odboru za izbor i imenovanja. Ja, ako treba netko to prepisati, drage volje to dajem. Nema veze. U politici je tajming ključan. Pitanje tajminga je ključni trenutak. Nitko ovdje ne želi umanjiti važnost maršala Tita od '41. do '45. Zna se gdje je bila Hrvatska, gdje je bio Tito, kako je završio Drugi svjetski rat", istaknuo je Bandić.

''Pozivam pripadnike HOS-a, da maknu tu ploču iz Jasenovca. Pozivam Vladu da maknu sva obilježja koja slave totalitarne režime bez obzira o kome se radilo. Nemojmo biti zarobljenici prošlosti, nego se okrenimo budućnosti", poručio je zagrebački gradonačelnik, prenosi N1 televizija.