O ANTIFAŠIZMU I KOMUNIZMU

Hasanbegović: Trg maršala Tita nije fiksacija

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 11.07.2017 11:57
  • Objavljeno 11.07.2017 u 11:24
Zlatko Hasanbegović

Zlatko Hasanbegović

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Zlatko Hasanbegović kazao je kako inzistiranje na promjeni Trga maršala Tita nije fiksacija. Progovorio je i o sporazumu koji je njegova stranka Neovisni za Hrvatsku potpisala sa strankom Milana Bandića i HDZ-om

Na papiru je, kaže, 17 konkretnih projekata i načela podjele skupštinskih odbora, kazao je za N1.

O imenovanju pročelnika u gradskoj upravi nije bilo riječi iako se špekuliralo da bi Gradski ured za kulturu, koji još nije formiran, trebao pripasti njegovoj stranačkoj kolegici Ani Lederer.

'O tome nije moguće razgovarati, biraju se natječajem. Bandić je pokrenuo inicijativu da svi pročelnici gradskih ureda stave svoje mandate na raspolaganje. Natječaji će biti raspisani i naša stranka će se javiti, kao što se mogu javiti bilo koji građani koji ispunjavaju uvjete', kazao je.

Naglasio je da inzistiranje na promjeni imena Trga maršala Tita nije fiksacija, već jasno političko-nacionalno stajalište.

'Riječ je o temeljnim činjenicama - da se SFRJ i hrvatska država međusobno isključuju. Politički, društveni, bilo koji kontinuitet nepotreban je jer je moderna hrvatska država nastala nasuprot stanju koje je postojalo i u ratu koji je pokrenula JNA. Rat je bio protiv i jugoslavenske državne ideje i protiv velikosrpske ideje koje su tad nastupale u simbiozi. Ključni element zbog kojega je došlo do rata je JNA', rekao je Hasanbegović.

  • +10
  • +7

Krug za Trg

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Upitan želi li se riješiti antifašističke tradicije, Hasanbegović je rekao da je to problem definicije pojma. 'Ovdje se ne radi o antifašizmu, nego o jugoslavenskom komunističkom nasljeđu', rekao je Hasanbegović.

Objasnio je kakav je njegov odnos prema partizanskom pokretu. 'Drugi svjetski rat počeo je 1939. godine. Komunistička partija Jugoslavije, kao sekcija Kominterne, sve do njemačkog napada na SSSR bila je izvan toga. Činjenica je sljedeća - partizanski pokret, osim te dimenzije, od samog početka imao je jasan politički cilj: nasilno preuzimanje vlasti i provedbu komunističkog režima', rekao je Hasanbegović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!