odustao od referenduma

Bandić popustio Hasanbegoviću: Trg maršala Tita zvat će se Trg Republike Hrvatske?

26.06.2017 u 18:16

Bionic
Reading

'Moj prijedlog Gradskoj skupštini bit će da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske', objavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak na konferenciji za novinare održanoj ispred Glazbene akademije

'Mislio sam da ima dovoljno razuma da građani o imenu trga odluče na referendumu, ali nema. Ja znam slušati puls građana i nakon šestog osvojenog gradonačelničkog mandata donio sam odluku. Ovaj trg zaslužuje nositi najljepše i najvažnije ime. Moj prijedlog će biti da se nazove Trg Republike Hrvatske', rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

'Nadam se da ćemo nakon večeras riješiti problem i prijepor. Još odzvanjaju protesti ljevice od prije neki dan a onda i desnice od prije dva mjeseca i tako iz godine u godinu. Nalazimo se ispred Glazbene akademije. Lijevo od nas je Leksikografski zavod, sjeverno Pravni fakultet. Između Sveučilišta i kazališta je Meštrovićev 'Zdenac života'', napomeno je Bandić.

  • +28
Nedavni skup 'Trg je naš' na kojemu su okupljeni branili ime Trga maršala Tita Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Bandićeva odluka definitivno odstupa od njegova prijašnjeg stava da o imenu Trga maršala Tita odluče građani na referendumu.

Međutim, promijena Bandićeva stava nije neočekivana jer su mu za formiranje stabilne većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini potrebni i zastupnici izabrani sa liste Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.

  • +10
Inicijativa 'Krug za trg' sa Zlatkom Hasanbegovićem i Brunom Esih želi preimenovati Trg maršala Tita Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

A Hasanbegović je već nekoliko puta Bandiću jasno dao do znanja da referendum ne dolazi u obzir i da na njihovu podršku u Gradskoj skupštini može računati samo ako Titovo ime ukloni sa za mnoge najljepšeg zagrebačkog trga.