loše na istoku

U Osječko-baranjskoj županiji 208 novooboljelih, prenamjenjuje se dvorana Gradski vrt, inspektori kreću lov na "Halloween partyje"

31.10.2020 u 12:59

Bionic
Reading

U Osječko-baranjskoj županiji u subotu je 208 novopozitivnih na koronavirus, preminuo je 70-godišnji muškarac, a uskoro će se opremiti i sportska dvorana Gradski vrt

Iz županijskog Stožera Civilne zaštite navode da je, nakon 543 testiranih u osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo, novooboljelih najviše iz Osijeka, njih 77. U Đakovu ih je 17, u Valpovu 12, u Čepinu osam, a u Ivanovcu šest. Po pet ih ima prebivalište u Donjem Miholjcu, Bilju i Višnjevcu, a po četiri u Tenji i Josipovcu.

Po tri novopozitivne osobe su iz Drenja, Đuđenovca, Gata, Ivanovaca, Marjančaca, Našica,Trnave, Petrijevaca i Vrbice, a po dvije iz Bizovca, Breznice Đakovačke, Darde, Ernestinova, Feričanaca, Ladimirevaca, Sarvaša, Semeljaca, Šaga i Širokog Polja. Po jedna novooboljela osoba zabilježena je u Antunovcu, Branjinom Vrhu, Čepinskim Martincima, Črnkovcima, Dalju, Đurđancima, Erdutu, Golincima, Koški, Laslovu, Livani, Mecama, Nardu, Rakitovici, Satnici Đakovačkoj, Strizivojni, Šljivoševcima i Zelčinu.

Trenutno je hospitalizirano 129 osoba oboljelih od Covida-19, od toga 13 u našičkoj bolnici, a 116 u KBC-u, od kojih je 21 osoba na respiratoru.

Preminuo je muškarac iz Osijeka, rođen 1950., a uz Covid-19, imao je i druge kronične bolesti, navode iz Stožera.

U samoizolaciji je 3.447 osoba. Policija je provela 27 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i nije utvrđeno kršenje, dok je provjerom po dojavi građana utvrđeno kršenje mjere jedne osobe iz Osijeka.

Zbog sve veće popunjenosti bolničkih kapaciteta, na sjednici Stožera bilo je riječi o aktivaciji osječke sportske dvorane Gradski vrt. Kako navode, u ponedjeljak će se iz Logističkog centra Civilne zaštite u Bizovcu u dvoranu dostaviti oprema potrebna za vanbolničke kapacitete.

Nova lokacija za testiranje na koronavirus u KBC-u Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Za vikend je najavljen pojačan nadzor Državnog inspektorata, Civilne zaštite i policije nad ugostiteljskim objektima s obzirom na mnogobrojne najave "Halloween partyja" koji nisu redovita ugostiteljska djelatnost, nego javna okupljanja koja su zabranjena.

Stožer apelira na građane da poštuju mjere kako bi odgovornim ponašanjem spriječili širenje zaraze. Pozivaju sugrađane koji će obilaziti groblja da se pridržavaju mjere obaveznog nošenja maske.

"Nošenjem maske i izbjegavanjem većih okupljanja možemo smanjiti mogućnost zaraze koronavirusom kao i prenošenje virusa na članove naših obitelji i prijatelje, osobito na starije i ugrožene skupine za koje ishod zaraze može biti tragičan. Time smanjujemo i opterećenje zdravstvenog sustava koji, osim za oboljele od Covida-19, i dalje skrbi za sve osobe kojima je potrebna liječnička pomoć", poručio je Petar Lagator, načelnik županijskog Stožera.