KOPAČKI RIT

U najveću europsku močvaru više se ne dolazi slučajno i usput

02.01.2017 u 18:00

Bionic
Reading

Godina oborenih rekorda je iza najveće europske močvare - Parka prirode Kopački rit. Ovaj prirodni biser na istoku Hrvatske prošle godine posjetilo je 38.000 turista, što je za 8.000 više nego godinu prije. Ove očekuju nastavak pozitivnih trendova, a uskoro i rješenje o rekonstrukciji te uređenju dvorca Tikveš, u kojemu je nekada odsjedao Josip Broz Tito sa svjetskim državnicima koje je vodio u lov, vrijednima 61 milijun kuna, te izgradnju pristaništa na jezeru Sakadaš od 11 milijuna kuna. Jedino je Kopački rit od hrvatskih nacionalnih i parkova prirode nominirao dva projekta na ovaj natječaj fondova EU-a

'Nismo više slučajna, nego ciljana destinacija. Prije se obilazilo Kopački rit kada se u ovaj kraj dolazilo u posjet, pa se usput obišao i Kopački rit, a sada je priča drugačija. Ovdje se sada dolazi kako bi se vidio Kopački rit', govori za tportal ravnatelj JUPP-a Kopački rit Damir Opačić.

U godini koja je pred njima, kaže, ne postavljaju si ciljeve, nego se svojim programima trude privući što više posjetitelja.

423161,434331,457999,380908
Na proljeće novi brod 

'Teško je predvidjeti kakva će biti ova godina, ali ako poslovni rezultati budu na razini prošlogodišnjih, bit ću zadovoljan. Čovjek treba učiniti sve što može i rezultat neće izostati', uvjeren je Opačić.

U strukturi gostiju najviše je domaćih, a stranaca je oko 20 posto. U ovom kontinentalnom parku prirode to smatraju dobrim brojkama jer nisu morska destinacija iako se nadaju povećanju udjela stranaca. Brojke podebljavaju i posjetima tijekom zime. Otkako su u ponudu izleta uvrstili obilazak Kopačkog rita vlakom Pužić s 56 grijanih sjedećih mjesta, turista ima i u najhladnije doba godine. Brodovima, čamcima i kanuima se po vodama najveće europske močvare u obilazak kreće tek od ožujka. Flota plovila bi se pak trebala povećati za još jedan električni brod, čije se porinuće očekuje ovoga proljeća.


Novi prijamni centar i drvena šetnica

Prijamni centar na samom ulasku u Kopački rit, koji je stradao u požaru početkom 2012., obnovljen je, a izgrađena je i drvena šetnica dugačka 2550 metara, od čega je 1650 metara sagrađeno od većinom hrasta i djelomično bagrema prema projektu arhitekta Antuna Diklića. Cijela investicija stajala je 15 milijuna kuna.

Sredinom prošle godine najavljen je i projekt 'Natura vita', vrijedan oko 300 milijuna kuna, koji se financira europskim sredstvima, a njime će se obuhvatiti razminiranje te obnova šumskih i vodenih područja parka na oko 25 četvornih minski sumnjivih kilometara Kopačkog rita.