EUROPSKI NOVAC ZA ZAŠTITU PRIRODE

Ministar Zmajlović najavio milijunska ulaganja u Kopački rit

15.05.2013 u 16:36

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović tijekom današnjeg posjeta Kopačkome ritu najavio je znatna ulaganja u taj park prirode, a potpisani su i ugovori o sufinanciranju Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita, vrijedni više od milijun kuna

'Ulaganja u Park prirode Kopački rit od četiri milijuna kuna, koja će se realizirati u sljedećem razdoblju, preduvjet su za povlačenje više od 22 milijuna kuna iz strukturnih fondova Europske unije', istaknuo je ministar Mihael Zmajlović

Istaknuo je kako će inicijalna ulaganja od četiri milijuna kuna, uz osiguravanje novca iz Europske unije, pomoći da Kopački rit, koji je biser Slavonije i Baranje, na najbolji način zauzme svoje turističko ekološko mjesto na karti europskih odredišta.

'Riječ je o parku prirode koji je prepoznat i u svjetskim okvirima kao iznimno važno močvarno stanište i ekosustav bogate bioraznolikosti te su sva daljnja ulaganja usmjerena i na očuvanje ekosustava te na turistički razvoj kao važne pretpostavke gospodarskog razvoja kraja', rekao je.

Ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Damir Opačić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Dinko Polić potpisali su sufinanciranje prva četiri projekta u iznosu od 1.104.658 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata je oko četiri milijuna kuna.

'Prva faza investiranja odnosi se na sufinanciranje obnove prijamnog centra Malog Sakadaša, koji je prije dvije godine teško oštećen u požaru, na izradu projektne dokumentacije za unutarnje uređenje dvorca Tikveša, nabavu turističkog vlakića i jačanje mreže zaštićenih područja Dunava. Uređenje dvorca Tikveša financirat će se iz strukturnih fondova EU-a, a procjena je da za to treba 20 milijuna kuna', rekao je ravnatelj Opačić.

Posebno važnim ocijenio je nabavu turističkog vlakića u sklopu IPA projekta 'Razvoj infrastrukture kao preduvjet ekološkog turizma na području Drave i Dunava'.

Natječaj za nabavu turističkog vlakića, kojim će se turisti služiti i zimi, vrijednog oko 300.000 kuna, bit će raspisan ovih dana, a s njim će u Parku prirode biti rasterećen program eko-brodica koje prevoze turiste u posebni zoološki rezervat, rekao je Opačić.