NESTAŠICA CITOSTATIKA

U Mostaru obustavljene kemoterapije!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 11.05.2010 17:17
  • Objavljeno 11.05.2010 u 17:17
BOLNICA SMRT PETROVA

BOLNICA SMRT PETROVA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru i drugim bolnicama diljem Bosne i Hercegovine obustavljene su kemoterapije uslijed nedostatka citostatičnih lijekova zbog niza propusta državnih i entitetskih agencija za lijekove, objavili su u utorak mediji u Mostaru

Više od 15 dana za nekoliko vrsta kemoterapija nedostaje citostatika, što su potvrdili u Sveučilišnoj bolnici u Mostaru. Citostatike isključivo nabavlja Zavod za zdravstveno osiguranje Federacije BiH na temelju složenih procedura javnih nabava.

'Postoje problemi s nekoliko citostatika i za njihovu nabavu sada postoje tehnički problemi', rekla je ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Federacije BiH Novka Agić. Pojasnila je kako je posljednji natječaj za nabavku ovih citostatika jednostavno propao jer se nitko od  dobavljača nije javio na natječaj.

Do zastoja u nabavi citostatika došlo je i zbog postupka preregistracije svih pojedinačnih lijekova za koje je sada potrebno dobiti odobrenje od državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sa sjedištem u Banjoj Luci, što su do sada radile entitetske agencije.

Mediji navode da, umjesto da se samo objedine esencijalne liste postojećih lijekova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, sada i najteži bolesnici moraju čekati da agencija izda odobrenje za korištenje svih lijekova. Iz državne agencije to objašnjavaju propisima kojih se moraju pridržavati te odgovarati za podrijetlo, kakvoću i učinke lijekova koje nabavljači ponovno moraju registrirati kod njih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi