PRVI DAN POSJETA

Završio sastanak Xija i Putina, razgovarali četiri i pol sata

20.03.2023 u 17:35

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping sastao se u ponedjeljak u Moskvi s 'dragim prijateljem' Vladimirom Putinom u cilju daljnjeg jačanja gospodarskih veza sa saveznikom kojeg smatra protutežom zapadu, ali i promicanja uloge Pekinga kao mogućeg posrednika u postizanju mira u Ukrajini. Završili su sastanak u ponedjeljak nakon gotovo četiri i pol sata i nastavit će se u utorak, javile su ruske agencije

'Kineski vođa napustio je Kremlj', objavila je novinska agencija TASS, opisujući njihov sastanak kao neslužbeni. 'Razgovori Putina i Xija ukupno su trajali gotovo četiri i pol sata', naveli su.

TASS navodi kako je Putin izašao na ulicu ispratiti kineskog kolegu, dodajući da su kratko popričali u Xijevom automobilu i rukovali se na rastanku. 'U utorak će se čelnici ponovno sastat', piše TASS.

Xi je prvi inozemni čelnik koji se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom otkad je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovim uhićenjem zbog deportacije ukrajinske djece tijekom invazije. Moskva je nalog prozvala 'jasno neprijateljskim činom', a Peking je rekao da je uhidbeni nalog odraz dvostrukih standarda.

Rusija Xijev posjet, prvi otkad je ranije ovaj mjesec osigurao povijesni treći mandat na čelu Kine, predstavlja kao dokaz da ima moćnog prijatelja koji je spreman stati uz nju u protivljenju zapadu koji optužuje da pokušava izolirati i poraziti Moskvu.

Dvojica čelnika su prilikom susreta u poslijepodnevnim satima jedan drugog u Kremlju pozdravili kao 'dragog prijatelja'. Slijedi državnička večera, a službeni razgovori počinju u utorak.

Putin je Xiju rekao da je s uvažavanjem pogledao kineske prijedloge za razrješenje sukoba u Ukrajini te da je 'pomalo zavidan' Kini na strelovirom razvoju koji zemlja bilježi posljednjih desetljeća. 'Kina je uspostavila vrlo učinkoviti sustav razvoja gospodarstva i jačanja države. Znatno je učinkovitiji nego u brojnim drugim zemljama', rekao je Putin.

Za Xija, ocjenjuje Rruters, to putovanje predstavlja diplomatski hod po žici. Kina je ranije objavila prijedlog od 12 točaka za prekid rata u Ukrajini, no istovremeno je ojačala odnose s Moskvom.

Peking je u više navrata odbacio zapadne optužbe da planira naoružati Rusiju, istovremeno dajući do znanja da želi bliskiju energetsku suradnju s Rusijom, nakon što je povećala uvoz ruskog ugljena, plina i nafte. 'Dvije strane kontinuirano jačaju međusobno političko povjerenje, stvarajući novu paradigmu odnosa između velikih sila', napisao je Xi u članku uoči puta u Rusiju.

  • +23
Vladimir Putin i Xi Jinping Izvor: Profimedia / Autor: Sergej Bobylev / Sputnik / Profimedia

Zapadne sankcije na ruski energetski sektor srušile su cijenu ruskih energenata i Kini su donijele velike uštede koje se mjere milijardama dolara, no njezini najveći trgovinski partneri su i dalje EU i SAD.

Kijev od ovog posjeta očekuje da Kina iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala rat u Ukrajini. 'Očekujemo od Pekinga da iskoristi svoj utjecaj na Moskvu kako bi ona okončala svoj agresivni rat protiv Ukrajine', rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

Xi je istaknuo da kineski prijedlog za postizanje mira u Ukrajini odražava globalna stajališta. 'Složeni problemi nemaju jednostavna rješenja', napisao je Xi u članku za Rosijskaju Gazetu.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici poručuju da bilo kakav mir mora uključivati potpuno povlačenje ruskih postrojbi i poštivanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta, tj. poštivanje međunarodnog prava. U međuvremenu se u Bahmutu, na istoku Ukrajine, još od ljeta i dalje vode žestoke borbe. Za sada je to najduža i najkrvavija bitka u ovom ratu.