važan susret

Kineski predsjednik Xi Jinping stigao u Moskvu, Putin ga nije dočekao u zračnoj luci

20.03.2023 u 11:46

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping doletio je u ponedjeljak u Moskvu te se očekuje da će inzistirati na ulozi Pekinga kao potencijalnog mirotvorca u ukrajinskom sukobu dok se ruski predsjednik Vladimir Putin nada potpori protiv pritiska Zapada

Kineskog predsjednika Xija Jinpinga u zračnoj luci Vnukovo dočekao je zamjenik ruskog premijera Dmitrij Černišenko. Po dolasku u Moskvu poručio je da su Kina i Rusija ‘dobri susjedi i pouzdani partneri‘, piše Tass. Službeni razgovori Putina i Jinpinga zakazani su za ponedjeljak poslijepodne, a s delegacijama će se nastaviti i u utorak.

'Kina je, zajedno s Rusijom, odlučna je poduprijeti međunarodni sustav temeljen na UN-u u današnjem problematičnom svijetu i zaštititi svjetski poredak utemeljen na međunarodnom pravu', rekao je kineski predsjednik Xi Jinping po dolasku u Moskvu u ponedjeljak.

  • +6
Xi Jinping u Moskvi Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

"U problematičnom svijetu, Kina je spremna zaštitila svjetski poredak temeljen na međunarodnom pravu i temeljnim normama međunarodnih odnosa oslanjajući se na svrhe i načela Povelje UN-a. , podržati istinski multilateralizam, promicati multipolarnost u svijetu, demokratizirati međunarodne odnose i promicati globalno upravljanje na pravednijem i racionalnijem putu", rekao je Xi.

Kina i Rusija, kao velike sile i stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, igraju važnu ulogu u međunarodnim poslovima, istaknuo je.

Xi očekuje da će tijekom posjeta imati detaljnu razmjenu mišljenja s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o bilateralnim odnosima i glavnim regionalnim i međunarodnim temama od zajedničkog interesa, kao i zacrtati plan strateške interakcije i praktične suradnje.

"Uvjeren sam da će posjet biti plodonosan i dati novi poticaj zdravom i stabilnom razvoju kinesko-ruskih odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške suradnje u novoj eri", istaknuo je Xi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objaviti je post na Telegramu u trenutku kada je Xi Jinping stigao u posjet Vladimiru Putinu u Moskvu.

'Kada se ukrajinski narod obrani, kada se na našoj zemlji vrati snaga Povelje UN-a i snaga pravde, to će garantirati mir i za mnoge druge dijelove svijeta', napisao je ukrajinski predsjednik.

Xi će biti prvi nacionalni čelnik koji će se rukovati s Putinom otkako je Međunarodni kazneni sud (ICC) u petak izdao nalog za njegovo uhićenje zbog deportacije ukrajinske djece u Rusiju od početka invazije, piše Reuters.

Rusija predstavlja Xijev dolazak, prvo putovanje otkako je ovaj mjesec osigurao treći mandat, kao dokaz da ima moćnog prijatelja koji je spreman stati mu uz bok protiv neprijateljski raspoloženog Zapada, a koji optužuje da pokušava izolirati i poraziti Moskvu.

'Možemo osjetiti to da geopolitički krajolik u vanjskom svijetu prolazi kroz drastične promjene', rekao je Putin u članku u kineskom People's Dailyju objavljenom na web stranici Kremlja, dodajući da polaže velike nade u posjet svog 'dobrog starog prijatelja'.