raspad sustava

U Makarskoj sve vrvi od turista, ali oni kao ni građani ne mogu u laboratorij jer su svi djelatnici na bolovanju zbog čega je od HZZO-a zatraženo da napravi kontrolu

25.07.2022 u 16:48

Bionic
Reading

Od prošlog tjedna laboratorij u Makarskoj ne radi, no obavijesti o tomu nema. Makarska prema zadnjem popisu ima nešto više od 13 tisuća stanovnika, u njoj trenutno boravi oko 17 tisuća turista, a kada se tim brojkama dodaju stanovnici i turisti koji borave u susjednim općinama brojka onih koji bi mogli zatražiti uslugu labosa višestruko je veći. Razlog za zatvoren laboratorij je bolovanje svo troje djelatnika zbog čega je od HZZO zatražena kontrola istih

Kako piše Makarska Danas jutros su medicinske sestre koje vade krv u ordinaciji obiteljskih liječnika nosile uzorke, ali nisu znale kamo bi s njima. Onkološki bolesnici su na mukama jer u slučaju da im je liječnik radio ujutro, a oni sutra moraju primiti terapiju te im je nužan nalaz, ne znaju što poduzeti. Niti je itko, bilo od pacijenata ili osoblja ustanove dobio ikakvu informaciju. Ukratko, potpuni kaos.

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, potvrdio je kako laboratorij uopće ne radi od sredine proteklog tjedna.

'Istina je, usluge sada nema. Svih troje laboranata je otvorilo bolovanje, a od njih troje dvoje je mladih ljudi. Tražio sam kontrolu bolovanja za svih troje, pa neka sad HZZO provjeri što je s tim. Recite zar nije velika slučajnost da svi troje odu na bolovanje u rasponu od par dana', rekao je Rađa.

Upitan na što cilja, odnosno kako to tumači kazao je da je moguće da su nezadovoljni obimom posla i postavkama u zdravstvu, ali da on na to ne može utjecati.

Dodaje kako su raspisali natječaj za laboranta još prošlog tjedna.

'Nitko nam se nije javio. Nagovorite vi nekoga da se javi na natječaj, jednostavno nema nikoga', kazao je Rađa.

Upitan može li napraviti preraspodjelu i poslati jednog laboranta u Makarsku kazao je da je to nemoguće.

'Imamo laboranta u Vrgorcu, ako ga pošaljem u Makarsku, Vrgorac ostaje bez njega. Isto je i s Hvarom i Splitom. Ako pošaljem nekoga od njih 4 u Splitu, neće tko imati raditi analizu', uvjerava Rađa.

Zbog cijele situacije Zoran Paunović (SDP), makarski gradonačelnik je bijesan na Županiju. Da laboratorij uopće ne radi, kazao je, kako nije znao.

'Dok se oni naslikavaju ispred modernog preuređenog doma zdravlja u Solinu koji je, inače, nadomak Splita i tamošnjeg KBC-a, u Makarskoj se zdravstvo raspada i za to je kriva Županija. Iako Makarskoj gravitiraju i sve okolne općine te otoci, mi nemamo ni ono najosnovnije. Ma ne da sam razočaran, ja sam bijesan, a ovaj odnos prema Makarskoj je ništa drugo nego dno dna!, ogorčeno je slučaj laboratorija. Možda bi zaista trebalo organizirati prosvjed, ali i medijski dignuti na jednu višu razinu', zaključio je Paunović.