naše gore list

U Ljubuškom otkriven spomenik američkom heroju iz Drugog svjetskog rata

08.12.2023 u 07:55

Bionic
Reading

Petru Hercegu Toniću, jednom od najvećih američkih vojnih heroja Drugog svjetskog rata, u središtu Ljubuškog otkriven je spomenik na 82. obljetnicu smrti

Spomenik su otkrili gradonačelnik Vedran Markotić, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te član obitelji pokojnog Petra i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Srećko Herceg.

'Danas podižemo spomenik sinu našeg naroda koji je imao hrabrosti pokazati se i ostati čovjek u surovim ratnim vremenima. Kada sam razmišljao koju simboliku staviti uz spomenik, a kako bih najbolje opisao Petra, odlučio sam se za simbol sidra. Jer kao što sidro daje sigurnost brodu, tako je Petar u tim trenucima bio sigurnost mornarima', rekao je u obraćanju okupljenima autor spomenika, akademski kipar Ilija Skočibušić, javio je Klix.ba.

Gradonačelnik Markotić istaknuo je da je ponosan što sudjeluje u izgradnji spomenika koji će trajno svjedočiti o junaštvu malog, a tako velikog čovjeka. Srećko Herceg je u ime obitelji zahvalio svima koji su dali doprinos u izgradnji spomenika u Ljubuškom.

Petar Herceg Tonić, u SAD-u poznat kao Peter Tomich, rođen je 1893. godine u ljubuškom selu Prolog.

U SAD je stigao kao 20-godišnjak. Tijekom Prvog svjetskog rata služio je u američkoj vojsci. Nakon Prvog svjetskog rata prešao je u mornaricu i obnašao dužnost glavnog inženjera na razaraču USS Utah, na kojem je, ne mareći za svoju sigurnost, spasio živote stotinjak članova posade tijekom japanskog napada na flote u Pearl Harboru 7. prosinca 1941. godine.

Predsjednik Franklin D. Roosevelt posthumno mu je dodijelio Medalju časti Kongresa SAD-a, ali ona dugo nije dodijeljena jer se tragalo za njegovim potomcima, a misterij je riješen tek privatnim angažmanom umirovljenog američkog kontraadmirala Roberta Lunneyja, koji je krenuo u potragu za korijenima heroja, kojeg nikad nisu upoznali, kako bi ovo najviše vojno priznanje konačno završilo tamo gdje mu je i mjesto. Tek u svibnju 2006. godine, kada je nosač zrakoplova Enterprise bio u splitskoj luci, orden je uručen Tonićevoj obitelji.

Po ovom hrabrom Ljubušaku, koji je proglašen počasnim građaninom američke savezne države Utah, nazvan je i prateći razarač USS Tomich, kao i zgrada Dočasničke akademije američke mornarice (Tomich Hall).