nestašica

U ljekarnama nema ibruprofen čepića, iz HALMED-a objasnili dokad

04.07.2022 u 12:14

Bionic
Reading

U hrvatskim ljekarnama trenutno nije moguće kupiti ibruprofen čepiće, lijek široke potrošnje koji se često koristi za liječenje različitih dječjih bolesti. Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) potvrdili su kako je ovaj lijek trenutno u nestašici

'Sukladno informacijama zaprimljenima od nositelja odobrenja za stavljanje u promet lijekova Neofen 60 mg čepići i Neofen 125 mg čepići, ovim putem možemo Vam potvrditi da se predmetni lijekovi s djelatnom tvari ibuprofen trenutačno nalaze u nestašici', potvrdili su za N1 iz HALMED-a.

Navode kako je nestašica povezana uz proizvodnju, a očekivani završetak nestašice 29. srpnja ove godine.

'Dodatno Vas možemo izvijestiti da su na tržištu dostupni drugi lijekovi istog farmaceutskog oblika iz iste terapijske podskupine', naveli su u odgovoru za N1.

Ističu kako je u slučaju potrebe, postupkom izvanrednog unosa iz inozemstva moguće nabaviti lijek istog sastava i istog farmaceutskog oblika kao lijek koji nije dostupan na našem tržištu, a odobren je i dostupan u drugoj državi, u kojoj je prošao kroz sva potrebna ispitivanja.

'Za potrebe pojedinačnog liječenja, postupak izvanrednog unosa pokreće liječnik, pisanjem recepta. Potom pacijent liječnički recept i, prema potrebi, ostalu medicinsku dokumentaciju donosi u ljekarnu koja putem veleprodaje zatraži suglasnost HALMED-a i obavlja postupak uvoza lijeka. Nakon završenog postupka pacijent treba doći po svoj lijek u istu ljekarnu kojoj je predao recept', objasnili su iz HALMED-a.