borba protiv covid-19

Stigle prve doze lijeka protiv korone u Hrvatsku; otkrivene još i dvije sumnje na omikron varijantu

20.12.2021 u 19:35

Bionic
Reading

U Hrvatsku je u ponedjeljak stiglo prvih 1800 doza novog lijeka protiv Covid-19, a njegova primjena u bolnicama počinje za tri dana

Radi se, kaže epidemiologinja HALMED-a Tihana Šlezak za HRT, o lijeku kombinaciji dva monoklonska antitijela koja se vežu za šiljasti protein virusa i na taj način sprečavaju njegov ulazak u stanice. Sam lijek namijenjen je osobama koje su oboljele od COVID-a, nemaju još uvijek težak, ali su u riziku.

'Lijek će se primjenivati ili intravenski ili injekcijama potkožno i mora se primjenjivati unutar zdravstvenih ustanova jer osoba koja ga prima mora cijelo vrijeme dok ga prima biti pod nadzorom liječnika', naglašava Šlezak.

Dodaje kako je kod pacijenata koji su primali Ronapreve zabilježeno smanjenje rizika od hospitalizaicje i smrtnog ishoda unutar 29 dana od primjene. 

Postoje još dvije sumnje na novu varijantu virusa - omikron. Zbog brzine širenja, i u Hrvatskoj je sve veća prijetnja. Voditelj Odjela epidemiologije NZJZ-a Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević upozorava kako u ovo blagdansko ne bi trebalo riskirati s velikim masovnim i razuzdanim okupljanjima da ne bi ponovno došlo do povećanja broja hospitaliziranih pacijenata.

'Virus želi postići da bude sve više respiratorni virus, tako da će se kod omikrona raditi o još specifičnijoj respiratornoj bolesti. O bolesti koja potencijalno i dalje može završiti upalom pluća, bronhitisom, bronhijelitisom i sličnim kliničkim slikama', upozorava Marijo Parčina, epidemiolog i mikrobiolog Sveučilišne bolnice u Bonnu.