nakon potresa

U Krapinsko-zagorskoj županiji slijedi uklanjanje oštećenih obiteljskih kuća

14.10.2021 u 18:39

Bionic
Reading

Izgledno je da će se uskoro u Krapinsko-zagorskoj županiji ukloniti 11 obiteljskih kuća oštećenih u potresu, najavljeno je u četvrtak u Mariji Bistrici na sedmom sastanku koordinacijskog tima za obnavljanje i rušenje objekata oštećenih u potresu.

Na sastanku su bili krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, ravnatelj Fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Damir Vanđelić te načelnica Sektora za nadzor rada nadležnih tijela, žalbe i zastupanja pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Helga Svirčić.

Kako je istaknuto na sastanku, izgledno je da će promjena Zakona o obnovi pridonijeti ubrzanju procesa.

Ravnatelj Fonda Damir Vanđelić objasnio je da će se upravni postupak ubrzati jer će ministarstvo predmet odmah pri zaprimanju proslijediti Fondu. Osim toga, istaknuo je, izmjena Zakona o obnovi trebala bi ubrzati i postupak javne nabave.

Sastanak je bio puno produktivniji od ostalih, rekao je Vanđelić i najavio da će se vrlo brzo ukloniti još četiri obiteljske kuće, a nakon toga još sedam kuća koje trenutačno ocjenjuju ovlašteni inženjeri. Dodao je da su dvije kuće u ovom trenutku u fazi projektiranja za obnovu konstrukcije.

Svirčić je rekla kako je ministarstvo iz Krapinsko-zagorske županije primilo 195 predmeta te da će se zahvaljujući izmjenama Zakona o obnovi premostiti najveći problemi - imovinsko-pravni odnosi i legalnost zgrade, te da će većina predmeta biti rješiva.

Župan Željko Kolar istaknuo je zadovoljstvo što je realno moguće da se do kraja godine sruši 11 obiteljskih kuća. Ipak, istaknuo je, prema trenutačnom zakonu, ove godine neće biti moguće srušiti svih 28 objekata. 

„Svi se slažemo da je u Zakonu bilo stvari koje nisu bile dobre, da izmjena Zakona ide u najboljoj vjeri da maknemo poteškoće i ono što je naša obaveza prema ljudima, da im omogućimo povratak u svoje objekte”, rekao je Kolar i najavio da će sljedeća koordinacija biti održana kroz mjesec dana u Gornjoj Stubici.