ukupno 28

U Karlovačkoj županiji četvrti dan bez novozaraženih

16.04.2020 u 14:29

Bionic
Reading

U Karlovačkoj županiji među 37 jučer testiranih zaraza koronaviursom nije potvrđena nijednoj osobi, što je četvrti dan zaredom bez pozitivnih nalaza, a radi ubrzanja analize od četvrtka će se brisevi u zagrebačke laboratorije voziti dva puta dnevno

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Jelica Magdić rekla je na konferenciji za novinare da su među pristiglim negativnim nalazima i oni članova Stožera, kao i ponovljeni test člana Stožera koji je u petak bio pozitivan.

'Međutim, po odluci Službe za epidemiologiju našeg zavoda i u konzultaciji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, članovi Stožera su i dalje u 14-dnevnoj samoizolaciji, a nitko od njih ne pokazuje znakove bolesti pa vjerujemo da će to proći dobro', rekla je Magdić.

Naglasila je da se sa županijskom epidemiolognjom Biserkom Hranilović svakodnevno čuje oko stručnih pitanja, ističući da ona i iz samoizolacije pomaže oko suzbijanja epidemije.

U tom Zavodu uz Hranilović rade četiri epidemiologa (jedna je epidemiologinja odsutna) te šest prvostupnika sanitarnog inžinjerstva, a pomažu im i po dvije liječnice i medicinske sestre iz Službe školske medicine.

Za sada se dobro nosimo sa situacijom

'Za sada se dobro nosimo sa situacijom i nadam se da će tako i ostati, a mogu reći da nam se za pomoć javio i umirovljeni ravnatelj, epidemiolog, te ćemo u slučaju potrebe uključiti i njega', zaključila je Magdić.

Sada se intenzivno radi na suzbijanju epidemije u ustanovama za socijalnu skrb, odnosno u domovima za starije i nemoćne te drugim ustanovama za organizirano stanovanje, kamo odlaze mobilni timovi te uzimaju uzorke iz nosa i ždrijela za testiranje.

Do sada je u županiji 28 oboljelih, četvero ih je hospitalizirano u Karlovcu, dvoje u Zagrebu, jedan je danas otpušten na kućno liječenje te ih se sada kod kuće liječi njih 16 zbog blagog oblika bolesti.

Među do sada oboljelim pacijentima raspon godina je do 82, s tim da je najmlađa pacijentica mlađa od tri mjeseca, prosječna starost 13 muških pacijenata je 49 godina, a 15 ženskih 50 godina.

Pod nadzorom 76 osoba koje su kontakti oboljelih

Zamjenik načelnice Stožera Rober Hranilović rekao je da je pod epidemiološkim nadzorom 76 osoba koje su kontakti oboljelih, a ukupno su u samoizolaciji 422 osobe. U zadnja 24 sata policija je u redovitom nadzoru pronašla tri prekršitelja te mjere.

Zaštitna medicinska sredstva iz nacionalnog kontingenta uvoza smještena su u skladište Civilne zaštite i prema potrebi se dijele vatrogascima, Crvenim križu i HGSS-u.

Hranilović je poslao upozorenje građanima da neke županije bilježe prevaranate koji telefonski kontaktiraju uglavnom starije građane i najavljuju se da će im na kućnu adresu doći radi testiranja na covid-19.

'U našoj županiji nemamo takvih slučajeva, ali apeliram na građane da ne vjeruju svakom pozivu, da provjere nešto takvo jer će sigurno u slučaju slične akcije biti obaviješteni službeno od strane Stožera', rekao je.