ukupno 1269

U Sloveniji pandemija prošla vrhunac, najteže u domovima za starije

16.04.2020 u 14:23

Bionic
Reading

U Sloveniji je na dnevnoj razini zabilježen 21 novi slučaj koronavirusa, a nijedna osoba nije umrla u zadnja 24 sata, objavila je u četvrtak slovenska vlada ocjenjujući kako je epidemija u toj zemlji prošla svoj vrhunac, a da su i dalje najpogođeniji domovi za starije

Ukupan broj zaraženih u Sloveniji porastao je na 1269, a preminula je do sada 61 osoba, objavila je vlada navodeći da je prethodnog dana u zemlji obavljeno 1023 testiranja na koronavirus.

Po prvi put nakon 30. ožujka nije zabilježen novi slučaj smrti među oboljelima, a smanjen je broj bolesnika na intenzivnim odjelima pa se, po ocjenama zdravstvenih vlasti, krivulje na grafovima koji prate epidemiju stabiliziraju, a epidemija je prešla svoj vrhunac.

U srijedu je u bolnicama bilo 99 oboljelih, od čega 31 na intenzivnim odjelima, a iz bolnica ih je otpušteno šest, prema podacima objavljenim u četvrtak. Ukupno je od početka epidemije iz bolnica otpušteno 174 ljudi koji su bili hospitalizirani zbog infekcije.

U domovima i dalje najteže, pomažu i volonteri

Kao je rečeno na konferenciji za novinare slovenske vlade, najteže stanje s ovladavanjem epidemije i dalje je u domovima za starije osobe, posebno u domovima u Ljutomeru, Šmarju pri Jelšah i Metliki, gdje je zaražen veći broj korisnika tih domova i osoblja, ali se stanje velikim naporima poboljšava.

U 90 od ukupno 112 domova za starije koronavirus nije prodro, pa tako nije u njima zahvatio tu najranjiviju populaciju, a u Sloveniji je u tim ustanovama smješteno oko 20.000 ljudi, kazao je ministar za rad, obitelj i socijalnu politiku Janez Cigler Kralj. I u domovima sa zarazom, kojima se posvećuje posebna pažnja i dodatni napori, ima slučajeva štićenika koji su, nakon što im je testovima potvrđen koronavirus izliječeni.

Osigurano je dovoljno zaštitne opreme i sredstava za osoblje, a u tim domovima iscrpljenom osoblju pomažu dodatne ekipe medicinskih sestara i tehničara, liječnika i volontera, kazao je ministar. Također je ustvrdio da se komunikacija s domovima i njihovim vodstvom stalno obavlja preko telekonferencija, a osoblju, štićenicima i njihovoj rodbini po potrebi pruža i psihosocijalna potpora.

Većina od do sada umrlih od koronavirusa u Sloveniji su osobe iz domova za starije u koje je prodro virus, a imali su i druge prateće pridružene bolesti, a na samo zarazu koronavirusom. Kako su na konferenciji za tisak iznijeli zdravstveni stručnjaci, stopa smrtnosti u domovima za starije ne odstupa bitno od one koja se obično bilježi kod sezonskih infekcija, iako je koronavirus kako se čini opasniji i još nedovoljno istražen.