NAZVANA PO DUBROVČANINU

U Jadran stigla misteriozna meduza, njezin ubod boli!

13.05.2014 u 13:39

Bionic
Reading

Prošle godine u sjevernim dijelovima Jadranskog mora uočene su na tisuće žutih meduza sličnih otrovnoj Pelagia noctiluca koja je prije nekoliko godina u Irskoj uništila cijelo jedno veliko ribogojilište lososa

Nova je vrsta otkrivena u vodama Venecije, a stručnjaci su je nazvali Pelagia benovici, u čast svojem kolegi Adamu Benoviću iz Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku koji je preminuo 2011.

Talijanski zoolog Ferdinando Boero sa Sveučilišta u Salentu kaže da su u sklopu znanstvenog projekta u kojem su sudjelovali građani prijavljena brojna viđenja meduze.

'Ljudi su nam govorili da nova meduza ne nalikuje nijednoj s naših plakata te da ne znaju što je', rekao je Boero. 'Bilo ih je na tisuće. Ribarima su se lovile u mreže. Toliko ih je puno bilo da su im otežavale lov riba', kazao je Boero.

Talijanski je tim pokušao usporediti meduzu s poznatim vrstama kako bi je identificirao, međutim bez uspjeha. Analize su pokazale da je vrlo slična otrovnoj meduzi Pelagia noctiluca, kod nas poznate pod nazivom morska mjesečina, a 21. studenoga 2007. jato morske mjesečine površine 26 km2 istrijebilo je 100.000 lososa u ribljem uzgajalištu u Sjevernoj Irskoj, prouzročivši štetu od oko milijun funti. Njezini ubodi su za ljude vrlo bolni, no nisu opasni po život i relativno brzo prolaze.

Međutim nitko ne može reći predstavlja li Pelagia benovici istu opasnost za ribe i kupače. 'Uistinu ne znamo jer smo do sada uglavnom samo istraživali što je u pitanju. Što sve može učiniti, sasvim je druga priča. Za to je potrebno obaviti još dosta istraživanja', pojasnio je Boero.

Ugriz je vjerojatno bolan, ali ne i smrtonosan

Dr. sc. Davor Lučić s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku za tportal je rekao da će turiste sigurno zanimati kakve bi mogle biti posljedice ugriza nove meduze.

'To je za sada teško reći jer je otkrivena tek prošle godine. Iskustva ribara koji su ih pronašli nisu baš mjerodavna jer su oni s godinama postali imuni na razne vrste uboda', rekao je naš stručnjak.

'Od te vrste sigurno se ne umire, međutim koliko je opasna, ne možemo reći. Pretpostavlja se da bi mogla imati otrov koji može izazvati jake bolove kao što ih izaziva Pelagia noctiluca. Za sada je otkrivena samo u prilično prljavim vodama u kojima baš nema kupača', dodao je.

Misteriozna pojava

Prema Lučiću, posebno je zanimljivo to što se Pelagia benovici pojavila u vodama sjevernog Jadrana, a da prije toga nikada nije viđena južnije.

'Ona nije neprimjetna; ima promjer klobuka od 10 do 12 cm. Očito je da je stigla u balastnim vodama brodova, možda iz kineskih ili australskih voda, međutim misterij je to što ova vrsta nije pronađena nigdje drugdje u svijetu, a nije za očekivati da je nezabilježena evoluirala u našim vodama. Vjerojatnost ovakvog otkrića je kao da pronađete novu vrstu primata u zoološkom vrtu u New Yorku.

Meduza je otkrivena na dvije lokacije sjevernog Jadrana u talijanskim vodama nedaleko od Venecije zahvaljujući dojavama ribara. Analize su pokazale da je riječ o potpuno novoj vrsti, a nedavno je objavljena studija o njoj u poznatom časopisu Zootaxa. Bio sam recenzent tog rada', rekao je naš sugovornik.

Ove godine meduza nije zamijećena, međutim poznato je da njihov broj značajno varira u duljim razdobljima pa se može očekivati da će populacija u budućnosti ponovno 'uskrsnuti'.