NIZ UDARA

Poginule 52 osobe, oslobođena dva taoca u noćašnjem granatiranju Rafaha

12.02.2024 u 06:07

Bionic
Reading

Izraelska vojska objavila je kako je oslobodila dva taoca tijekom racije koje su njezine specijalne jedinice izvele u noći s nedjelje na ponedjeljak u Rafahu na jugu pojasa Gaze. Taoci su prevezeni u bolnicu Sheba u središnjem Izraelu gdje su pregledani te je ustavnovljeno kako se nalaze u dobrom stanju. Istodobno, u izraelskom granatiranju Rafaha poginule su najmanje 52 osobe

Posljednjih mjeseci Rafah je postao grad u koji se smjestila većina palestinskih izbjeglica koji su ostali bez domova nakon izraelskog bombardiranja sjevernog dijela pojasa Gaze te se u njemu prema procjeni Ujedinjenih naroda trenutačno nalazi 1,4 milijuna ljudi. Rafah se nalazi na samom jugu pojasa Gaze, u blizini egipatske granice.

Do napada na Rafah je došlo iako je Hamas ranije u nedjelju objavio kako bi ofenziva na taj grad "torpedirala" bilo kakav dogovor oko puštanja taoca koji se još uvijek nalaze u njihovom zarobljeništvu još od 7. listopada prošle godine, a protiv ofenzive na Rafah izjasnile su se i SAD, glavni izraelski saveznik.

No, čini se kako granatiranje Rafaha u noći s nedjelje na ponedjeljak ipak nije označilo početak ofenzive i na to područje, pogođeno je 14 kuća i tri džamije i to u različitim dijelovima grada, a izraelska vojska je objavila kako je izvršila "niz udara na južnu Gazu koji su sada završeni".