5. kolovoza

U Istri se Dan pobjede obilježava tradicionalnim Mimohodom

03.08.2021 u 15:58

Bionic
Reading

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Istarskoj županiji i ove će godine biti obilježen tradicionalnim Mimohodom hrvatskih branitelja Istarske županije 5. kolovoza, u Puli, najavili su u utorak istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Pule Filip Zoričić i u ime Organizacijskog odbora predsjednik Marijan Kaurić

Župan Miletić istaknuo je kako će se mimohoda održat pandemiji unatoč, ali u promijenjenim okolnostima i s manjim brojem sudionika.

„Svi skupa možemo biti ponosni što u najvećem istarskom gradu na jedan svečan i dostojanstven način obilježavamo veliki praznik ne samo za naše branitelje, već i za sve građane Republike Hrvatske", rekao je Miletić i ocijenio kako je ključno obilježavati ove datume, a posebice prenijeti mlađim naraštajima istinu o Domovinskom ratu.

Naglasio je kako moramo biti zahvalni za ono što danas imamo, a to je sloboda za koju su mnogi branitelji položili svoje živote na prvoj crti bojišnice i bili ranjeni. Veliki osjećaj zahvalnosti ide prema svima onima koji se nisu libili ići u neizvjesnost, uzeti oružje u ruke i braniti našu domovinu, kazao je župan Miletić dodavši kako je ovo veliki tjedan za Istru jer je u ponedjeljak svečano obilježena i 30. godišnjica osnutka Specijalne jedinice Policijske uprave istarske, ratnog naziva BAK Istra.

 „Iskreno se nadam da ćemo idući - jubilarni 10. Mimohod, moći organizirati u okolnostima „starog normalnog“, zaključio je Miletić.

 Gradonačelnik Zoričić istaknuo je kako su Pula i Istra posebne po povijesnom antifašističkom obilježju, koje se u kontekstu mira nastavilo i kroz 90.-te godine preko naših branitelja. Mimohod je, smatra, poseban trenutak i u kontekstu 30. godišnjice BAK-ova, ali i svih onih koji su 5. kolovoza 1995. bili tamo kad smo vratili Hrvatskoj slobodu, poručio je pulski gradonačelnik.

 Predsjednik Organizacijskog odbora Marijan Kaurić najavio je kako će u Mimohodu sudjelovati, pored nositelja zastava, predsjednici svih udruga i uzvanici do 300 sudionika, sukladno odluci Stožera civilne zaštite Istarske županije. U mimohod su uključene braniteljske udruge Pule, Pazina, Poreča, Labina, Rovinja, Umaga, Buzeta te predstavnici lokalnih vlasti, napomenuo je Kaurić.