dan pobjede

Najavljen program obilježavanja Oluje: Ako niste cijepljeni ostanite doma

30.07.2021 u 21:44

Bionic
Reading

Na konferenciji za novinare u Kninu u petak je predstavljen program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO Oluja 4. i 5 kolovoza, kao i tijek priprema, te je istaknuta važnost pridržavnja epidemioloških preporuka

Svečani program održat će se u srijedu i četvrtak, 4. i 5. kolovoza u Kninu. Središnja svečanost održat će se na stadionu NK Dinara što će omogućiti nazočnost većeg broja hrvatskih branitelja, gostiju i uzvanika uz pridržavanje epidemioloških preporuka, priopćeno je iz MORH-a.

Glavni koordinator Organizacijskog odbora državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop predstavio je program te je zahvalio svima koji su sudjelovali u njegovoj pripremi i koji će sudjelovati u provedbi. Jakop je posebno istaknuo kako će se program obilježavanja 26. obljetnice VRO Oluja organizirati sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za što je izrađen poseban epidemiološki okvir. Stoga će se ovogodišnja središnja svečanost održati na stadionu NK Dinara. To će omogućiti nazočnost većeg broja hrvatskih branitelja, gostiju i uzvanika uz pridržavanje svih aktualnih preporuka HZJZ.

„Prijedlog programa usuglašen je i s predstavnicima udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, a podržao ga je i Hrvatski generalski zbor“, rekao je državni tajnik Jakop te zaključio: „Vjerujem kako će se svi sudionici proslave svojim ophođenjem i ponašanjem na dostojanstven način odati počast žrtvi hrvatskih branitelja i obiteljima koje su u Domovinskom ratu izgubile svoje najmilije“.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić je rako da je „obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te VRO Oluja uvijek povod dolaska i okupljanja velikog broja hrvatskih branitelja u Kninu". Naglasio je kako će se središnja proslava održati na stadionu kako bi što veći broj branitelja mogao sudjelovati na svečanosti. Istaknuo je kako će se 26. obljetnica VRO Oluja obilježiti i u mnogim drugim gradovima, pri čemu Ministarstvo pruža potporu udrugama iz Domovinskog rata u organizaciji događanja.

„I ove godine Ministarstvo hrvatskih branitelja osiguralo je 12.000 prigodnih majica koje ćemo podijeliti hrvatskim braniteljima i braniteljskim udrugama, rekao je Nekić i pozvao sve branitelje da nose majice prigodom obilježavanja Oluje i "na taj način pokažu zajedništvo."

Pozvao je "sve hrvatske branitelje da ponosno i dostojanstveno obilježe ovaj dan, kako u Kninu tako i u svim krajevima naše Domovine.“

Državna tajnica u MUP-u Irena Petrijevčanin Vuksanović istaknula je kako MUP provodi niz mjera i radnji na području Grada Knina i okolice s ciljem sigurnog i dostojanstvenog obilježavanja Oluje. Također, podsjetila je kako cjelokupni djelatni sastav Ravnateljstva policije, kao i dosadašnjih godina, pojačano skrbi o općem stanju sigurnosti vodeći računa o svim redovnim i mogućim izvanrednim okolnostima.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša je rekao kako je Ravnateljstvo policije svake godine u potpunosti pripravno za izvršenje svih zadaća, pa tako i ove godine. „Sve sastavnice policije bit će upućene na zadaće u sigurnosnom smislu u cilju da svečanost prođe mirno i dostojanstveno“, rekao je zamjenik Prša.

Epidemiolog HZJZ dr. Pavao Jeličić je rekao kako je Zavod u suradnji sa Županijskim stožerom, kao i prošle godine, izradio epidemiološki okvir za obilježavanje obljetnice VRO Oluja s ciljem da i ove godine obljetnica prođe sigurno i da se obilježi dostojanstveno.

Doktor Jeličić je pozvao građane starije životne dobi, građane koji imaju kronične bolesti i koji nisu cijepljeni da obilježavanje 26. VRO Oluja prate u sigurnosti svojih domova. Također je pozvao građani koji imaju simptome kao što su respiratorni simptomi i glavobolje, da ostanu kod kuće kako bi osigurali sigurno obilježavanje. Građanima koji namjeravaju doći dr. Jeličić je poručio kako je potrebno pridržavati se propisanih epidemioloških mjera.

Zapovjednik Provedbenog stožera OSRH za obilježavanje vojno-redarstvene operacije Oluja i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić izvijestio je o pružanju potpore HV obilježavanju 26. obljetnice Oluje. Šerić je istaknuo je da je Hrvatska vojska već počela s pripremama na terenu. Posebno je istaknuo uređivanje gradskog stadiona NK Dinara, a isto tako i tvrđave, te rekao a će u organizaciji proslave obljetnice sudjelovati oko 200 pripadnika Hrvatske vojske.

Gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić istaknuo je kako je grad u suradnji s Hrvatskom vojskom počeo pripreme za obilježavanje VRO Oluja. Pozvao je građane da dostojanstveno proslave i da izvjese zastave. Naglasio je kako prošle godine zbog epidemioloških mjera na svečanom obilježavanju nisu mogli nazočiti svi zainteresirani građani, stoga je odlučeno da se ove godine središnja svečanost održi na stadionu.