VLASTI SVE OPOVRGAVAJU

U Iranu sve više alkoholičara

23.06.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Iranski zdravstveni dužnosnici izrazili su duboku zabrinutost zbog rastućeg alkoholizma u zemlji, pozivajući na mjere za rješavanje problema, piše BBC

Upozorenje je tim značajnije s obzirom na to da je Iran zabranio alkohol nakon Islamske revolucije 1979. No, ne postoji konsenzus o tome kako bi se riješio problem. Neki stručnjaci su čak i pokušali prikriti problem.

'Primamo zabrinjavajuća izvješća iz bolnica i od liječnika o porastu konzumacije alkohola u južnim dijelovima Teherana', rekao je Baqer Larijani, iz Ministarstva zdravstva.

Abbasali Nasehi, ravnatelj odjela za mentalno zdravlje Ministarstva zdravstva, izrazio je slične brige, govoreći: 'Posjedujemo malo informacija o ovisnosti o alkoholu u našoj zemlji, a imamo oko dva milijuna ovisnika o drogama u zemlji, a neki od njih također su ovisni o i alkoholu.'


Drugi problem na koji upozoravaju zdravstveni djelatnici jest vožnja u alkoholiziranom stanju. U razdoblju od 2011. do 2012. iranska policija je oduzela 829 vozačke dozvole, 43 od toga bile su žene, a to su samo oni koji su podvrgnuti testiranju. U mjesec dana u Teheranu je od onih vozača koje je policija podvrgnula alkotestu, njih oko 26 posto vozilo pod utjecajem alkohola.

No to nisu jedine zabrinjavajuće činjenice vezane za Iran. Naime, svake godine se u Iran prokrijumčari između 60 i 80 milijuna litara alkohola, odnosno alkohola u vrijednosti 730 milijuna dolara. 80 posto od toga prokrijumčari se preko iranske zapadne granice. Procjenjuje se da policija zaplijeni svega 20-30 posto svega.

No uz sam alkoholizam, veliki problem u Iranu je što vlasti ne priznaju da taj problem zaista i postoji.

Čak je i šef policije, Ahmadi-Moqaddam, kritizirao pokušaje prikrivanja podataka o alkoholu.

'Uvijek je bilo pokušaja da se prikriju alkoholom povezani problemi u zemlji, ali konzumacija alkohola i porast alkoholizma su činjenice', kazao je Moqaddam.

Alkohol je zabranjen, a svi barovi zatvoreni nekoliko mjeseci nakon Islamske revolucije 1979. S uvođenjem islamskog prava ili šerijata, konzumenti alkohola su suočeni s teškim kaznama, od visokih globa pa do javnog vješanja.

Krijumčarenje alkohola u Iranu