mumbai

U Indiji se zbog obilne kiše urušio zid i usmrtio 13 ljudi

02.07.2019 u 07:24

Bionic
Reading

Zid koji se u utorak urušio na kolibe u indijskom financijskom središtu Mumbaiju usmrtio je najmanje 13 ljudi, a uslijed obilne kiše koja pada već drugi dan zaredom i koja je narušila željeznički i zračni promet, prisilivši vlast da proglasi neradni dan

Kiša je srušila zid na kolibe izgrađene na padini brda u zapadnom predgrađu Malad, rekao je službenik vatrogasne službe.

'Spašavanje i dalje traje. Dosad smo spasili više od desetak ljudi', dodao je.

Više od 300 milimetara kiše po četvornom metru palo je tijekom posljednja 24 sata u nekim područjima, poplavivši ulice i željezničke tračnice, što je dovelo i do suspenzije nekih prigradskih željezničkih usluga, koje milijuni ljudi svakodnevno koristi za putovanje na posao.

Budući da vremenski prognostičari predviđaju povremene jake pljuskove i izolirane ekstremno obilne kiše, lokalne vlasti su priopćile kako je državna vlada proglasila neradni dan.

'Očekuje se da će kiša i danas intenzivno padati. Osim u slučaju nužde, tražimo od vas da ostanete kod kuće', poručeno je putem društvene mreže Twitter.

Letovi iz zračne luke Mumbai, druge po veličini u Indiji, također su odgođeni, a nakon što je zrakoplov tvrtke SpiceJet preletio pistu prilikom slijetanja.

U obližnjem gradu Puneu u sličnom kolapsu zida stradalo je šest osoba, rekao je službenik vatrogasne službe. Prije toga, u subotu, također uslijed obilnih kiša, u urušavanju zida na radničke barake u Puneu poginulo je najmanje 15 osoba.

Mumbai se želi pretvoriti u globalno financijsko središte, no veliki dijelovi grada se bore s godišnjim monsunskim kišama, a rasprostranjena gradnja i odvodni kanali i vodeni putevi začepljeni smećem čine ga u sve većoj mjeri osjetljivim na kaos, piše Reuters.

Tijekom svake sezone monsuna, koja traje od lipnja do rujna, Indija se suočava s fatalnim nesrećama sa zgradama i s urušavanjem zidova, s obzirom da kiša slabi temelje loše izgrađenih građevina.

U 2005. poplave su u Mumbaiju ubile više od 500 ljudi, većinom u sirotinjskim naseljima u kojima živi više od polovice gradskog stanovništva.