na turneji

Kineski cenzori izrezali Penceovu kritiku Kine u debati

08.10.2020 u 09:42

Bionic
Reading

Kineski cenzori prekinuli su prikazivanje američke potpredsjedničke debate u srijedu navečer kako bi izrezali Mikea Pencea u trenutku kad je počeo kritizirati Kinu

Dok su Pence i demokratska kandidatkinja Kamala Harris debatirali o nošenju s krizom koronavirusa, prijenos s američke televizije CNN naglo je prikinut.

Pence je započeo kritizirati Peking s riječima da "Kinu treba kriviti" kad je iznenada zvuk stao, a pojavio se natpis s riječim "nema signala - molim vas pričekajte".

Kad je tema debate usmjerena na nešto drugo, prijenos je nastavljen.

Kineski cenzori rutinski se miješaju kako bi blokirali sadržaj s američkih kanala u slučaju da netko krene optuživati Kinu ili kritički izvještavati iz zemlje.

Prije bi se ekran jednostavno zacrnio, no prije nekoliko mjeseci počela se pojavljivati poruka o mogućem gubitku signala.

CNN se može gledati samo u domovima u kojima žive stranci ili u međunarodnim hotelima, ili ga mogu gledati određeni visoki dužnosnici ili akademske institucije.

Trumpov odnos prema Kini "rezultirao je gubitkom američkih života, američkih poslova i američkog položaja u svijetu", rekla je s srijedu Harris.

Također je optužila Trumpa za udaljavanje od prijatelja i približavanje diktatorima, spomenuvši ruskog predsjednika Vladimira Putina. Dodala je da je Trump zauzeo "unilateralni pristup vanjskoj politici", a Ameriku smatra "manje sigurnom" zemljom otkako se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila iz 2015.

Pence je ponovio da Trumpova administracija smatra da je Kina odgovorna za zdravstvenu krizu u svijetu.

"Kinu treba kriviti za koronavirus. Predsjednik Trump nije sretan zbog toga, to je jasno dao do znanja", rekao je Pence.