iz krize u krizu

Pozornicu prepuštaju svojim zamjenicima; Pence-Harris, najvažnija potpredsjednička debata u povijesti

07.10.2020 u 12:06

Bionic
Reading

Glavni akteri američkih predsjedničkih izbora Donald Trump i Joe Biden večeras će pozornicu prepustiti svojim zamjenicima Mikeu Penceu i Kamali Harris, na debati koja ima znatno veću važnost od uobičajene

U trenutku kada je i Trump bio zaražen koronavirusom, a od te je bolesti umrlo više od 210.000 Amerikanaca, debata Pence-Harris dobila je nenadano na važnosti, s obzirom da je Pence sada ipak bliže Bijeloj kući nego je to bio prije Trumpovog covida.

Debata u Salt Lake Cityju održava se u vrijeme kada nacija samo klizi iz jedne krize u drugu.

Ne samo da je predsjednik pozitivan na koronavirus već se on proširio u njegovom užem krugu suradnika i ljudi s kojima je bio u kontaktu, te su zaraženi glavni savjetnici, administrativno osoblje, visoki vojni dužnosnici i republikanski zastupnici.

Rasne i političke tenzije tinjaju, što je u utorak navelo bivšeg američkog potpredsjednika i protukandidata Donaldu Trumpu, Joa Bidena da pozove na nacionalno jedinstvo i upozori na podjele koje razdvajaju Amerikance.

Isti dan, Trump je prekinuo pregovore s demokratima o novom paketu pomoći Amerikancima i malim poduzećima radi uklanjanja posljedica pandemije covida-19.

"Zatražio sam od svojih zastupnika da prekinu pregovore do izbora", objavio je na Twitteru američki predsjednik, optuživši čelnicu demokrata u Kongresu Nancy Pelosi da ne pregovara u "dobroj vjeri".

"Čim pobijedim glasovat ćemo o velikom paketu pomoći koji će biti usmjeren na američke radnike i na mala poduzeća", dodao je.

Trump također i dalje tvrdi da će glasanje poštom na izborima 3. studenoga dovesti do izbornih prevara, a republikanci u Senatu žure se potvrditi nominiranu Trumpovu sutkinju za mjesto u Vrhovnom sudu.

Jedinstvena politička situacija navela je Johna Hudaka s Brookings Institutiona da nazove debatu u Utahu "najvažnijom potpredsjedničkom debatom u američkoj povijesti".

Harris, američka senatorica iz Kalifornije, zaoštrit će napade na protukandidate. Međutim, vjerojatno ne na način na koji se to događalo na katastrofalnoj prvoj predsjedničkoj debati Trump-Biden kada su njihove stalne upadice u replike onog drugog i osobni napadi spriječili da Amerikanci dobiju uvid u to kako se misle suočiti s glavnim problemima.

Direktor za komunikacije Trumpove kampanje Tim Murtaugh priznao je da će Harris biti izvrsna protukandidatkinja s obzirom na njezino iskustvo na demokratskim predizborima i u američkom Senatu.

"I sjetite se da je bila tužiteljica", rekao je u utorak za Fox News.

No Pence će se "jako dobro pripremiti", dodao je Murtaugh. "To će biti prilika za razotkrivanje radikalno lijeve agende Bidena i Harris".

Harris i Pence bit će odvojeni pleksiglasom na debati. Oboje su negativni na koronavirus, a Pence se navodno protivi toj vrsti barijere.

"Ako je rat Trumpove administracije maskama sada postao rat sigurnosnim zaštitama, to vam objašnjava sve što trebate znati o tome zašto je njihov odgovor na covid-19 neuspješan", rekla je Sabrina Singh, tajnica Kamale Harris.

Iako još pije koktel snažnih lijekova protiv koronavirusa nakon tri noći provedene u bolnici, Trump nastoji ponovno pokrenuti svoju izbornu kampanju.

Najnovije nacionalne ankete predviđaju pobjedu Bidena. CNN demokratu predviđa 57 posto, a republikancu 41 posto među onima koji će vjerojatno glasati.

Liječnici Bijele kuće tvrde da se Trump "brzo oporavio" pa je predsjednik zauzeo još kontroverzniji stav da se previše ozbiljno pristupilo covidu-19 i prezentirao sebe kao borca koji se uspio vrlo brzo obračunati s virusom.

Nakon što je u ponedjeljak pozvao Amerikance da se ne boje covida-19 i da "ne dopuste da njima dominira", napao je medije jer ne obraćaju veću pozornost na, kako kaže, njegove brojne uspjehe.

No Trump je u nevolji na gotovo svim poljima i ono što je nekoć bila njegova najjača karta - gospodarstvo, više mu ne ide u korist zbog kolapsa koje je uzrokovalo zatvaranje zemlje u pandemiji.

Trump radi prekovremeno kako bi uvjerio birače da je ponovno pun snage.

Sljedeća debata Trump-Biden na rasporedu je 15. listopada. "Ako još uvijek ima covid-19, ne bismo trebali imati debatu", rekao je Biden novinarima.