aktivan na mrežama

Trump koronu nazvao Božjim blagoslovom pa ponudio analizu debate: Harris je stroj za gafove

08.10.2020 u 06:47

Bionic
Reading

Održala se debata potpredsjedničkih kandidata Mikea Pencea i Kamale Harris koju je aktualni predsjednik Donald Trump prozvao strojem za gafove na Twitteru u srijedu

"Mike Pence je ODLIČAN! Ona je stroj za gafove", tvitao je u srijedu Donald Trump.

Debata je započela raspravom o pandemiji koronavirusa, a republikanac i demokratkinja odvojeni su pleksiglasom.

Pence je branio Trumpov odgovor na zdravstvenu krizu i rekao da je "Trump odmah na prvo mjesto stavio zdravlje Amerikanaca" tako što je zabranio putovanja u Kinu.

Harris smatra da je odgovor Trumpove administracije "najveći neuspjeh neke predsjedničke administracije u povijesti zemlje" što potvrđuje više od 210.000 mrtvih Amerikanaca.

"Minimizirali su ozbiljnost covida-19", rekla je Harris i dodala da i dalje "nemaju plan".

Pence je ponovio Trumpovu tvrdnju da će Amerikancima uskoro biti dostupno "deset milijuna doza" cjepiva.

"Imat ćemo cjepivo u rekordnom roku, u manje od godinu dana", dodao je.

Harris je poručila da će se cijepiti ako djelotvornost cjepiva "potvrde liječnici, a ne Trump".

Odgovor na zdravstvenu krizu goruće je pitanje u kampanji. Odluke Trumpove administracije u pandemiji koronavirusa ne odobrava 56 posto Amerikanaca, pokazuju podaci najnovije ankete Reutersa i Ipsosa koja je provedena od 2. do 6. listopada.

Američki predsjednik Donald Trump, koji nastoji oživjeti izbornu kampanju, u srijedu je u prvoj video poruci od izlaska iz bolnice poručio da je zaraza koronavirusom bila "Božji blagoslov".

"Mislim da je to bio Božji blagoslov. Ovo je bio prerušeni blagoslov", rekao je Trump i dodao da su mu lijekovi biotehnološke tvrtke Regeneron Pharmaceuticals Inc. omogućili da iskusi njihovu djelotvornost. 

Trump je više puta ponovio da se osjeća dobro. Ne zna se je li još uvijek pozitivan na koronavirus.

Aktualni američki predsjednik, kritiziran zbog zakašnjelog odgovora na pandemiju koronavirusa koji je ubio više od 210.000 Amerikanaca i ugrožavanja zdravlja vlastitog osoblja, također je istaknuo farmaceutsku tvrtku Eli Lilly and Company.

"Želim nabaviti za vas ono što sam ja dobio. I učinit ću to besplatnim", rekao je Trump. 

Njegovi savjetnici kažu da republikanski predsjednik inzistira na održavanju druge debate s demokratskim rivalom 15. listopada u Miamiju, no Joe Biden je rekao da ne želi sudjelovati ako se ne potvrdi da je Trump prebolio covid-19.

Osim Trumpa, najmanje 19 njegovih suradnika zaraženo je koronavirusom.