BOGATI, OBRAZOVANI, ELITNI MRZITELJI DEMOKRACIJE

U ime obitelji su opasni radikali tipični za Opus Dei!

27.11.2013 u 12:48

Bionic
Reading

Izgleda da nije slučajno što su vođe ultrakonzervativnog pokreta U ime obitelji sve redom bogati pojedinci, pripadnici četiriju imućnih obitelji desnog političkog opredjeljenja. Od njihova imovinskog statusa, koji su mediji ovih dana detaljno i nepobitno istražili, radikalno katoličkih stavova do metoda kampanje, sve upućuje na izravnu povezanost pokreta s Opusom Dei, moćnom crkvenom međunarodnom organizacijom koja želi oslabiti demokracije kako bi Katoličkoj crkvi osigurala što veći utjecaj u državi. Zatvorenost, netransparentnost, radikalnost stavova i regrutiranje imućnih i utjecajnih poduzetnika i političara, sve to tipično je za tu tajnovitu organizaciju

Riječ je o pripadnicima obitelji Markić, Živković, Miletić, Ćurlin, Ilčić, Bartulica, Batarelo, premreženih rodbinskim i poslovnim vezama tvrtki i najmanje jedanaest nevladinih udruga i građanskih inicijativa te jedne marginalne političke stranke Hrast, koju su birači na dosadašnjim izborima ignorirali, između ostaloga zbog ekstremnih stavova poput zabrane medicinski potpomognute oplodnje. Predsjednica te stranke prvo je bila Željka Markić, a sada je Ladislav Ilčić, oboje vođe kampanje U ime obitelji i lani protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u škole.

U nedavnom intervjuu 'Nedjeljom u dva' Markić je odbila odgovoriti na pitanje je li članica Opusa Dei ili nije. S tom organizacijom izravno je povezuje Maria del Carmen Calvo del Valle, Španjolka koja je u Hrvatsku došla oko 2006. godine. U Jutarnjem listu priznala je da u Zagrebu utemeljuje ženski ogranak Opusa Dei i živi u celibatu. Željka Markić tada je Španjolku uzela u svoju farmaceutsku tvrtku Sermon, a prema sudskom registru Maria del Carmen tamo je radila kao prokuristica do kraja siječnja ove godine.

Željka Markić dok je bila šefica Hrasta

Markić, vlasnica Sermona, 30. travnja ove godine izvijestila je FINA-u da je Sermon ostvario prihod od 16,8 milijuna kuna, a dobit nakon oporezivanja četiri milijuna i 5663 kuna. Sermon je samo jedna u nizu vrlo profitabilnih tvrtki u vlasništvu ovih obitelji. Jedna od njih je GEA-COM koja je lani ostvarila prihod od 2,5 milijuna kuna i dobit nakon oporezivanja 45.000 kuna. Vlasnik ove tvrtke je Mario Živković, a direktorica do 2006. godine bila je Željka Markić, njegova sestra. Obje tvrtke bave se trgovinom farmaceutskim proizvodima, a Markićev Sermon još i istraživanjima pod neregistriranim imenom projekta Sermon CRO. Ovaj istraživački projekt sponzorira tvrtka TEVA Pharmaceutical Industries, koja proizvodi i kontraceptivna sredstva. Markić se u javnim kampanjama inače protivi tim lijekovima na liniji Katoličke crkve.

Teologinja Anna-Maria Grünfelder kaže da Markić nije slučajno na čelu jedne radikalne katoličke kampanje.

‘Opus Dei vrbuje akademske, društveno aktivne i utjecajne, materijalno dobrostojeće članove društva. To je elitistička skupina i organizacija, koja se ne obraća siromašnima nego imućnima. Tako je od osnivanja organizacije u doba Francova režima u Španjolskoj, kada je velik dio Francovih ministara predstavljao elitu u Opusu Dei’ rekla je za tportal Grünfelder.

Opus Dei, izrastao u doba Francova fašizma u Španjolskoj u vodeću crkvenu organizaciju koja jedina povezuje biznismene, političare i radikalni kler, tumači Grünfelder, teži usađivanju u demokracije i njihovu potkopavanju iznutra.

‘Demokracija nije vrijednost u koju oni vjeruju. Po njihovom elitističkom shvaćanju društva više im odgovaraju autoritarni režimi. Čini se da su odabrali Hrvatsku, kao članicu EU, kao alat u suprotstavljanju liberalnim demokracijama na zapadu. Glavni im je cilj usmjeriti društvo u jednom pravcu prema što izraženijoj ulozi Katoličke crkve. Tako da KC određuje moralne vrijednosti društva i da se društvo, koje je inače multikonfesionalno, mora ravnati prema katoličkom svjetonazoru’, objasnila je Grünfelder, zaključivši da ona kao katolik nikada ne bi sudjelovala u inicijativi U ime obitelji, koja namjerava smanjiti obiteljska prava homoseksualcima.

Inicijativu U ime obitelji predvodi skupina međusobno dobro umreženih osoba s dugogodišnjim obiteljskim i prijateljskim vezama 

U ime obitelji dio je mreže koju predvodi 17 radikalnih katolika prisutnih u ultradesnoj stranci Hrast, koji su osnovali najmanje 12 nevladinih udruga, kojima su u posljednjih godinu dana pokrenuli homofobni referendum za izmjenu Ustava zbog definicije braka kao ‘zajednice muškarca i žene’ te kampanju protiv zdravstvenog odgoja u školama.

Naprimjer, Ladislav Ilčić iz Grozda, osim što je predsjednik ultradesne stranke Hrast, ima dvije sestre na čelu udruga koje također sudjeluju u neokonzervativnoj kampanji. Pa tako sestre Marija Ćurlin i Kristina Pavlović vode Centar za prirodno planiranje obitelji. Pavlović je predsjednica Grozda, udruge koja je lani uspjela nametnuti zdravstveni odgoj u školama kao glavno političko pitanje u državi. Tada je glavni u Grozdu bio Kristinin brat Ladislav.

Preko udruge Marijini obroci osnovane 2009. povezani su Ilčići i Markići. Predsjednica Renata Planinić bliska je prijateljica obitelji Markić i Ćurlin, a Krešimir Ćurlin, član upravnog odbora zadužen za financije je suprug već spomenute Marije Ćurlin, koja je sestra Ladislava Ilčića.

Krug zatvaramo tako što je predsjednica Marijinih obroka, gospođa Planinić, supruga Krešimira Planinića, odvjetnika udruge U ime obitelji.

Sve te udruge promiču isključivo poruke i svjetonazor Katoličke crkve. Kardinal Josip Bozanić poslao je svećenicima naredbu da proteklu nedjelju vjernicima agitiraju za glasanje na referendumu u koristi U ime obitelji, što je kler i napravio. Zato je nesumnjivo da je predstojeći referendum procrkvena revolucija.

Dr. Ivica Maštruko, sociolog religije, dugogodišnji veleposlanik u Vatikanu, upozorava da ovaj referendum nipošto nije zadnja akcija katoličkih radikala.

‘To je organizirano agresivno ponašanje crkvene hijerarhije. Ne vjernika, nego hijerarhije. To je tvrdi čvrsti stav crkvene hijerarhije u odnosu na bilo koju vladu lijevog centra. Nema promjena. U crkvi je demokracija hereza. Ovo je samo jedan od poteza koje će Crkva povlačiti’, ocjenjuje dr. Maštruko.

Manje je bitno, tvrdi, je li Opus Dei mistična organizacija ili ne. Bitno je da je sastavljena od političara, uglednika i imućnih poduzetnika te klera i tako agresivno širi crkvenu moć.

‘Okuplja veći broj članova nego bilo koja druga redovnička zajednica poput franjevaca i isusovaca. Nije to tajna organizacija, nego dobro organizirana i umrežena s klerom i političkim uglednicima. Svojevrsni financijsko-političko-duhovni pokret’, ocijenio je dr. Maštruko.

Ne vjeruje da je KC financirala velike financijske izdatke kampanje U ime obitelji, jer kaže da ‘crkva ne daje pare tako lako’.

‘To se radi preko crkvenih odbora, gdje su crkveni aktivisti, a iza njih profesionalni aparat Crkve, odnosno kler. Znači, radi ne samo hijerarhija, nego čitava struktura župnika, biskupa, redovničkih zajednica, a to su tisuće osoba uz velik broj volontera. Sumnjam da je Crkva dala novce, jer ih ne daje lako, ali pomaže i može animirati one koji daju’, opisao je dr. Maštruko.


Tportal je odlučio zatvoriti komentare pod visoko osjetljivim temama poput referenduma o braku, rasprava o ćirilici i manjinskim pravima zbog govora mržnje. Izuzetno nam je žao zbog svih dobronamjernih diskutanata, ali na ovu privremenu mjeru prisilila nas je činjenica što, na žalost, ima toliko onih kojima je prioritet vrijeđati druge.