AZBESTOZA UBIJA

U dva tjedna umrlo petero radnika Salonita

18.05.2010 u 14:14

Bionic
Reading

Radnici Salonita danas su nastavili svoj prosvjed zbog premalog iznosa obeštećenja i kriminalnih radnji u toj tvrtki na način da su s tri velike azbestne cijevi blokirali ulaz u krug tvornice

Petero radnika Salonita iz Vranjica, oboljelih od azbestoze, umrlo je u proteklih 15 dana, izjavio je danas povjerenik Hrvatske udruge sindikata (HUS) za Dalmaciju Jozo Marić na konferenciji za novinare ispred ulaza u tvornički krug te tvrtke.

Jedan od radnika Božo Perišić koji je obolio od azbestoze čak se, u znak prosvjeda, na nekoliko minuta vezao za kapiju ulaza u Salonit.

'Sud i vlast znaju tko je ovdje u pravu, a tko je kriminalac. Neka se ovo jednom riješi i bit će sve u redu. Ako to ne naprave, ovdje će biti velikih problema', ogorčeno je poručio Perišić te dodao da se još 1993. znalo da je azbest štetan, a država ga je zabranila tek 2006. godine.

Jozo Marić iz HUS-a je na prosvjednom skupu rekao da je u posljednja dva tjedna od posljedica azbestoze umrlo pet bivših radnika Salonita.

'Zbog umrlih i oboljelih od azbestoze, nećemo zatvarati oči pred nezakonitostima i kriminalom koji se godinama odvijaju u Salonitu. Neće me zaustaviti ni Ćurkovići, ni Kosori, ni Bajići, ni bilo tko drugi. Neću šutjeti o kriminalu u pravosuđu i gospodarstvu, neće me zaplašiti i ići ćemo i dalje s još radikalnijim sindikalnim akcijama', oštro je nastavio Marić te naglasio da ga pozivi na obavijesne razgovore u policiju nisu ni uplašili ni obeshrabrili.

Nema pravičnog obeštećenja

Radnici Salonita su od danas organizirali i 24-satno dežurstvo na ulazu u krug vranjičke tvornice da ne bi netko iz tvrtke Adriatika Blizna d.o.o. uklonio barikade.

Radnici su pozvali predsjednicu Vlade Jadranku Kosor da svojim autoritetom i ovlastima zaustavi nezakonite radnje vezane uz provođenje sanacije i dekontaminacije u Salonitu.

Skrenuli su i pažnju na činjenicu da je 15. i 16. ožujka odgovornim osobama iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada bio onemogućen ulazak u krug tvornice da bi izvršili potrebna mjerenja broja azbestnih vlakana u zraku.

Ozren Matijašević
vladinu je ponudu o obeštećenju radnika salonita 30.000 do 60.000 kuna nazvao degutantno niskom te zamjerio premijerki Kosor što nije do sada ispunila svoje obećanja da će Salonitovi radnici biti pravično obeštećeni.

Matijašević i Marić posebno su ogorčeni optužbama čelnih ljudi Adriatik Blizne d.o.o. što su ih u jednom mediju optužili da uzimaju reket, odnosno jedan posto od svakog radnika za kojega izbore odštetu zbog izgubljenog zdravlja i radnog mjesta.

'Je li ikome od vas Jozo Marić tražio proviziju za obeštećenje?' zapitao je Matijašević na što su svi radnici odgovorili bez ustezanja povikali: 'Nije!'