TRI PUTA VIŠE OD PROSJEKA

U dva mjeseca čak 1.300 požara

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.03.2011 09:39
  • Objavljeno 11.03.2011 u 09:18
POŽAR

POŽAR

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/24sata

U samo nešto više od dva mjeseca, od 1. siječnja do 10. ožujka u priobalju je izbilo više od 1.300 požara na otvorenom, što je tri puta više od prosjeka u posljednjih nekoliko godina

Ti su požari zahvatili površinu preko šest tisuća hektara trave, makije, niskog raslinja, borove i hrastovine šume. Samo na području Dalmatinskih županija izbilo je 985 požara, pri čemu su prouzročene velike materijalne štete na biljnom pokrovu. Za gašenje požara angažirane su značajne zemaljske i zračne snage, priopćeno je iz DUZS-a.

Stoga apeliraju na građane da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, kao i spaljivanja korova, suhe trave i ostalog niskog raslinja, budu posebno pažljivi pri rukovanju vatrom ili lako zapaljivim predmetima te da poštuju županijske odluke o zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru. Za nepridržavanje županijske Odluke o spaljivanju korova, trave i drugoga otpada propisane su visoke novčane kazne.

Osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu postrojbu, javnu ili dobrovoljnu vatrogasnu postrojbu o namjeri spaljivanja i tek ako dobije suglasnost od istih može vršiti spaljivanje. Da bi dobilo odobrenje za spaljivanje biljnog otpada, neophodno je osigurati uvjete, a koji se ne mogu osigurati ukoliko puše jak vjetar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi