SMOTRA AUTOHTONIH PROIZVODA

U Dioklecijanovim podrumima same delicije

16.05.2010 u 16:34

Bionic
Reading

U Dioklecijanovim podrumima u Splitu je održana smotra i sajam autohtonih hrvatskih proizvoda pod radnim naslovom 'Plodovi Dalmacije' od petka do nedjelje

Organizator sajma u atraktivnim prostorima podruma palače je Centar za poticanje poduzetništva i obrtništva (CEPOS).

Na sajmu se predstavilo pedesetak malih prozvođača autohtonih proizvoda i uglavnom se tu radi o malim obiteljskim obrtima i tvrtkama. Najviše je proizvođača raznih prehrambenih proizvoda, ali ima i meda, ljekovitog bilja i kozmetike te zanimljivih suvenira i izvornih proizvoda.

Ovo je već peta godina da se u svibnju u Splitu predstavljaju mali proizvođači. Ove godine je posebni gost Ličko-senjska županija sa svojim sirevima i autentičnim proizvodima iz kućne radinosti. Moglo se degustirati i sinjske pršute, poljičke soparnike, ali i plitvičke štrudle. S Visa dolazi već poznati obiteljski brend džemova od naranče i limuna OH, iz Pirovca suveniri od maslinovog drveta, a s otoka Raba iz Banjola njihovi tradicionalni kolači, rapska torta i baškotini. S Lastova su se predstavili zadrugari s originalnim proizvodima, džemovima bez ikakvih aditiva od kojih vrijedi istaknuti jedan džem od posebne sorte smokve.

Odaziv građana Splita je odličan i mnogi su ovoga vikenda zbog kišnog vremena rado zašli u podrumske odaje Dioklecijanove palače te uživali u degustaciji autentičnih mediteranskih proizvoda. Veseli podatak da su sajam posjetili i mnogobrojni strani turisti koji su pozitivno reagirali i na protekle Dane maslinovog ulja, manifestaciju koja promovira još jedan proizvod iz Dalmacije koji svojom kvalitetom visoko kotira u svijetu gastronomije posljednjih godina.

Plan da se takve smotre održavaju u ljeto u srcu turističke sezone izgleda više nego logičan i dobrodošao, pogotovo što danas na turističkom tržištu najviše kotira autentičnost. A ovi mali proizvođači i čuvari tradicije to definitivno jesu.