POČELA PROIZVODNJA

U Dalmacijavinu otkaz za četvoricu direktora i 220 radnika

12.06.2012 u 15:26

Bionic
Reading

Nakon što je istekao jednomjesečni otkazni rok za svih 452 radnika Dalmacijavina, stečajni upravitelj Perica Mitrović započeo je čistku: otkaze su najprije dobila sva četiri direktora tvrtke (član uprave, dva direktora proizvodnje i direktor prodaje), a potom još 220 radnika

Na poslu je odlučio zadržati 230 radnika potrebnih za proizvodnju sokova, vina i jakih alkoholnih pića. Mitrović nije imao milosti ni za desetak pomoćnika direktora koje je zatekao dolaskom u Dalmacijavino: većina njih također je otpuštena, a za njih nekoliko koji će nastaviti raditi kao voditelji svojih radnih jedinica plaće su smanjene sa 11 tisuća na oko sedam tisuća kuna.

Među otpuštenim radnicima, tvrdi, njih 94 ima uvjete za trajnu naknadu Zavoda za zapošljavanje, prijevremenu ili punu mirovinu pa će lakše preživjeti šok gubitka posla. Svi radnici u Splitu, Drnišu i Hvaru uskoro će dobiti plaću za mjesec dana koje su odradili u stečaju.

Nekad vrlo ugledna splitska tvrtka s gotovo pet tisuća kooperanata nakon otvaranja stečaja započela je s punjenjem svog poznatog soka Pipi, koji se već vratio u kafiće, a ponovno je počela i proizvodnja vina. Uskoro se očekuje i izdavanje trošarinskog broja, nakon čega će biti moguće proizvoditi žestoka alkoholna pića.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Lukica Bucat zadovoljan je, jer su u stečajnom postupku svim radnicima priznata njihova potraživanja, kao i prava iz kolektivnog ugovora, no nada se da će se količina posla uskoro povećati i da će se zaposliti još dio radnika koji je završio na burzi.