znak sjećanja

U centru Sarajeva tisuće cipela: Počelo podsjećanje na žrtve ratne opsade

05.04.2024 u 13:03

Bionic
Reading

Postavljanjem više od 11 tisuća pari cipela na šetnicama i prometnicama u središnjoj zoni Sarajeva gradske su vlasti u petak otvorile program obilježavanja obljetnice početka opsade u ratu od 1992. do 1995. godine

Dok je glavni grad BiH bio pod opsadom vojske bosanskih Srba od 5. travnja 1992. do 29. veljače 1996. godine u njemu je u topničkim i snajperskim napadima na civilne ciljeve poginula 11541 osoba, od kojih je 1601 dijete.

U znak sjećanja na sve te žrtve ulicama od Baščaršije do spomenika ubijenoj djeci u blizini zgrade Predsjedništva BiH postavljene su cipele koje su ranije donirali građani.

Gradonačelnica Benjamina Karić kazala je kako ta obuća simbolizira nasilno prekinute živote građana i da kao "staza sjećanja" predstavlja svojevrsni podsjetnik na sve ratne strahote.

"Staza sjećanja je kao opomena novim generacijama da se obrazovanjem, znanjem i kulturom sjećanja moraju boriti za bolje Sarajevo i stabilnu i jaku državu Bosnu i Hercegovinu. Danas je prilika da se prisjetimo i svih onih koji su živote dali da bi mi danas imali državu", izjavila je Karić, izražavajući nadu kako će prizori koji u petak iz Sarajeva stignu diljem svijeta biti opomena svima.

Zbog ratnih zločina koji uključuju i "kampanju terora" kojoj su tijekom opsade bili izloženi stanovnici Sarajeva Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) na doživotne je kazne zatvora osudio bivšeg političkog i vojnog čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i generala Stanislava Galića koji je zapovijedao snagama što su opsjedale Sarajevo.