NAPAD U BRUXELLESU

Napadač iz Belgije preminuo u bolnici, objavljeni detalji, traga se za pomagačem?

17.10.2023 u 05:56

Bionic
Reading

Dvije su osobe poginule, a jedna je ranjena u pucnjavi u Bruxellesu, rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik belgijskog federalnog tužitelja. Napadač je uhićen u utorak u jutarnjim satima, nakon što mu je belgijska policija pucala u prsa u kafiću. U bolnici je podlegao ozljedama, a vlasti su potvrdile da je riječ o počinitelju sinoćnje pucnjave

Što se dogodilo?

Počinitelj je u ponedjeljak, nedaleko od Place Sainctelette, navodno sišao s motora i zapucao iz automatskog oružja te nakon toga pobjegao. Napad se dogodio nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024. između Belgije i Švedske, a dvije ubijene osobe švedski su državljani.

Na društvenim mrežama objavljen je video na kojemu počinitelj, 45-godišnjak iz Tunisa, govori da se zove Abdesalem Al Guilani te tvrdi da se bori za Allaha. Otprije je poznat policiji zbog sumnjivih radnji, ilegalnog boravka i krijumčarenja ljudi. U Bruxellesu je razina prijetnje povećana na 4, a u ostatku zemlje vrijedi razina 3. Razina 4 znači da je prijetnja 'vrlo ozbiljna i neposredna'.

Belgijski premijer Alexander de Croo potvrdio je na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, da su žrtve švedski državljani. 'Upravo sam izrazio iskrenu sućut švedskom premijeru nakon večerašnjeg strašnog napada na švedske državljane u Bruxellesu', objavio je Croo te izrazio sućut obiteljima žrtava i istaknuo da je 'borba protiv terorizma zajednička'.

10:28 Napadač je mirno ušao u kafić u Schaerbeeku noseći kalašnjikov, kojim je u ponedjeljak ubio dvojicu švedskih navijača. Policija ga je uspjela uhvatiti nekoliko sati kasnije te ga neutralizirala hicem u prsa, priopćilo je Državno odvjetništvo.

Naknadno je potvrđeno da je osumnjičenik kojeg je policija ustrijelila doista bio počinitelj sinoćnje pucnjave. Nakon napada u Bruxellesu, opća razina opasnosti povećana je na razinu 3 u Belgiji i na razinu 4 (najveća razina opasnosti) u Bruxellesu.

10:21 Policija traga za pomagačem napadača nakon što je ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden izjavila da 'ne mogu isključiti da nema suučesnika'. Federalno državno tužiteljstvo potvrdilo je da se traga za još jednom osobom.

Mjere sigurnosti ostaju na snazi, što među ostalim znači povećanu budnost te pojačanu prisutnost policije.

  • +5
Pucnjava u Belgiji Izvor: Profimedia / Autor: NICOLAS BARAS / AFP / Profimedia

10:03 Osumnjičenik za napad je preminuo, potvrđeno je iz Federalnog državnog tužiteljstva. Jutros je Abdeslama Lassoueda belgijska policija upucala u kafiću u Schaerbeeku. Reanimiran je dva puta i u kritičnom stanju prevezen u bolnicu gdje je preminuo u 9:38.

09:46 Hrvatski premijer Andrej Plenković najoštrije je u utorak osudio napad u Bruxellesu. 'U ovim teškim trenucima solidarni smo s premijerima Belgije Alexanderom de Croom i Švedske Ulfom Kristerssonom te ujedinjeni u borbi protiv terorizma i radikalizma', naglasio je hrvatski premijer. << Cijeli članak >>

09:11 Unatoč ranijim tvrdnjama, vlasti javljaju da u policijskoj akciji nema ozlijeđenih i da je upucan jedino terorist.

09:09 Belgijski policajci naoružani automatskim puškama kontroliraju zračnu luku Zaventem nastojeći osigurati odlazak navijača švedske nogometne reprezentacije, nakon što je u ponedjeljak navečer napadač vatrenim oružjem ubio dvoje Šveđana.

Istraga tek treba utvrditi je li počinitelj napada muškarac ustrijeljen u Bruxellesu u utorak ujutro. << Cijeli članak >>

08:37 Napadač osumnjičen za ubojstvo dvojice švedskih navijača i ranjavanje vozača u Bruxellesu ustrijeljen je i ubijen u četvrti Schaerbeek, pišu neki belgijski mediji.

Belgijski RTL pak navodi da je napadač preživio pucanj, da je prevezen u bolnicu te da je već dvaput doživio infarkt, ali su ga oba puta reanimirali.

Čeka se službena potvrda je li napadač preživio pucanj i u kojem je stanju.

08:25 Ured saveznog javnog tužitelja potvrdilo je da je počinitelj napada na Saincteletteplein upucan jutros u kafiću u Schaerbeeku u Bruxellesu. Pronađeno je i oružje kojim je počinio jučerašnji napad. Policija mu je pucala u prsa.

Kako belgijski mediji navode, svjedok je vidio muškarca u kafiću blizu Verboekhovenpleina, u blizini zgrade u kojoj je policija u ponedjeljak navečer izvršila pretres u potrazi za muškarcem. Kada je policija stigla na mjesto, došlo je do pucnjave.

08:05 Policija je jutros analizirala skuter tijekom pretrage na Avenue Huart u Schaerbeeku, za koji se vjeruje da pripada napadaču.

07:30 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen oglasila se o napadu.

'Izražavam svoju iskrenu podršku belgijskoj policiji, tako da brzo uhite napadača. Zajedno stojimo ujedinjeni protiv terorizma', poručila je na X-u.

07:15 Belgijski Nacionalni krizni centar podigao je u ponedjeljak navečer uzbunu od terorizma u gradu na najvišu razinu.

Detalji o napadaču

07:00 Ubojica u Bruxellesu je navodno 45-godišnji Tunižanin koji je podnio zahtjev za azil u Belgiji u studenom 2019. Vjerojatno živi u Belgiji od 2016., rekao je belgijski ministar pravosuđa Van Quickenborne.

Godine 2016. strana policijska služba klasificirala ga je kao radikaliziranog te prijavila da želi otići u zonu sukoba džihada, no nije se ništa dalje napravilo s tim informacijama. 'Osoba je poznata policiji po sumnjivim radnjama, krijumčarenju ljudi, ilegalnom boravku i prijetnji državnoj sigurnosti', rekao je ministar.

Navodno je napadač osuđen u Tunisu zbog prekršaja, a ne zbog terorizma, kako su ranije izvijestili razni mediji. Državna tajnica za azil i migracije Nicole de Moor rekla je da je napadač u studenom 2019. podnio zahtjev za azil u Belgiji, koji je odbijen u listopadu 2020., nakon čega je nestao s radara.

Dana 12. veljače 2021. godine općina ga je izbrisala iz državnog registra. U ožujku iste godine sastavljen je nalog da napusti belgijski teritorij, ali kako nije mogao biti lociran, nije mu nikad uručen. Izgubio mu se svaki trag.

  • +5
Pucnjava u Bruxellesu Izvor: Profimedia / Autor: Belga / ddp USA / Profimedia

6:10 'Idite kući i ne izlazite dok god se prijetnja ne ukloni', rekao je Eric van Duyse, glasnogovornik belgijskog federalnog tužitelja. Rekao je da nema dokaza da je počinitelj na bilo koji način povezan sa situacijom u Izraelu i na Bliskom Istoku.

Napad se dogodio nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024. između Belgije i Švedske, a dvije ubijene osobe švedski su državljani. Treća je žrtva taksist, koji je u pucnjavi ranjen, ali nije životno ugrožen.

  • +2
Belgija - Švedska, kvalifikacije za Euro 2024. Izvor: Profimedia / Autor: Bildbyran / ddp USA / Profimedia

6:00 Švedski premijer Ulf Kristersson pozvao je Šveđane u Belgiji da budu oprezni te da prate upute belgijskih vlasti, nakon što su dva Šveđana u ponedjeljak ubijena u Bruxellesu. << Cijeli članak >>

Tijek jučerašnjeg događanja možete pročitati na poveznici.